Home > News > Andrej Dvornik: KiDS pregled neba in šibko gravitacijsko lečenje

Andrej Dvornik: KiDS pregled neba in šibko gravitacijsko lečenje

Date: 16. 12. 2016
Source: Astrodebate
Od 20. do 22. decembra bodo na vrsti tri predavanja v okviru Astrodebate. Prvo bo imel Andrej Dvornik iz Observatorija in Univerze v Leidnu (Nizozemska), ki bo predstavil rezultate pregleda neba KiDS. Predavanje bo v torek, 20. decembra, ob 11. uri v predavalnici F5 na Jadranski 19. Vljudno vabljeni!

KiDS pregled neba in šibko gravitacijsko lečenje

Andrej Dvornik
Observatorij v Leidnu, Univerza v Leidnu, Nizozemska


KiDS pregled neba, ali Kilo Degree Survey, je velik pregled južnega neba v optičnih valovnih dolžinah (baziran na VST teleskopu v Čilu), namenjen preučevanju temeljnih kozmoloških vprašanj in formacije galaksij s pomočjo šibkega gravitacijskega lečenja.

V tem predavanju bom prestavil tehnične aspekte pregleda neba, teleskopa na katerem se zajemajo originalne fotografije in obdelavo podatkov, ki temelji na natančnih meritvah oblik galaksij. Bolj podrobno se bom dotaknil novejših rezultatov - meritve kozmičnega lečenja in kozmoloških parametrov dobljenih iz te analize, meritev lastnosti med temno snovjo in galaksijami ter t.i. assembly bias-a. Poudarek bo tudi na sami teoriji šibkega gravitacijskega lečenja in uporabi le tega.
 
 
Predstavitve prejšnjih seminarjev najdete na spletni strani Astrodebate.