Home > News > Dr. Janez Kos: Kako zvezde dobijo svoj EMŠO

Dr. Janez Kos: Kako zvezde dobijo svoj EMŠO

Date: 16. 12. 2016
Source: Astrodebate
Od 20. do 22. decembra bodo na vrsti tri predavanja v okviru Astrodebate. Drugo bo imel Janez Kos (Sydney Institute for Astronomy, Univerza v Sydneyu, Avstralija), ki bo predstavil rezultate spektroskopskega pregleda zvezd GALAH. Predavanje bo v sredo, 21. decembra, ob 11. uri v predavalnici F6 na Jadranski 19. Vljudno vabljeni!

Kako zvezde dobijo svoj EMŠO
 
dr. Janez Kos
Sydney Institute for Astronomy, Univerza v Sydneyu, Avstralija


Zastopanost elementov v atmosferah zvezd je lastnost, ki jo vsaka zvezda dobi ob svojem rojstvu. Zvezde se rodijo iz oblaka plina in prahu, ki je kemično homogen. To drži dokler prva zvezda v tako nastali kopici ne eksplodira kot supernova in poruši kemično homogenost. To se navadno zgodi po tem, ko se je porabil že ves material, ki je na voljo za tvorjenje zvezd, tako da vse zvezde v kopici nastanejo iz enakega materiala. Ko se zvezde kopice po nekaj 100 milijonih let porazgubijo po Galaksiji, je njihov kemični podpis edino kar jih še povezuje med sabo. Če znamo dovolj natančno izmeriti zastopanost večjega (~30) števila elementov v zvezdah, lahko najdemo zvezde, ki so bile nekoč članice iste kopice. 

GALAH je spektroskopski pregled zvezd, ki namerava narediti prav to.  Predstavil bom metodo in prve rezultate iskanja kemičnih podpisov zvezd. S 13 do sedaj opazovanimi elementi in ~150.000 zvezdami smo omejeni na znane kopice. Demonstriral bom kako s kemičnimi podpisi najdemo zvezde kopice in kako smo na ta način našli dve novi zvezdi, ki sta pred kratkim pobegnili iz Plejad.
 
 
Predstavitve prejšnjih seminarjev najdete na spletni strani Astrodebate.