Home > News > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Date: 8. 2. 2017
Source: Astrodebate
Vsak drugi četrtek v mesecu astronomsko poljudno predavanje z delavnico opazovanja s teleskopom. Obvezna rezervacija brezplačne vstopnice. Prvo predavanje "Galaktično druženje" bo imela dr. Dunja Fabjan v četrtek, 9. februarja, ob 19h na AGO Golovec, predavanju sledi delavnica. Vabljeni!
 
Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec prireja v letu 2017 vsak drugi četrtek v mesecu ob 19. uri dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program sestavlja mesečno poljudno predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.
 
Prvi Večer na astronomskem observatoriju s predavanjem in opazovalno delavnico bo v četrtek, 9. februarja, ob 19. uri na AGO Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid). Brezplačne vstopnice so na voljo na tej spletni strani!

 

Program večera:

Predavanje Galaktično druženje
dr. Dunja Fabjan

Galaksije se rade družijo v večje skupine galaksij, kjer se v teku razvoja vesolja dogaja marsikaj zanimivega! Zakaj pride do takega združevanja? Kaj se ob tem dogaja z zvezdami in plinom, ki sestavljajo galaksije? Katere učinke imajo na okolico aktivna galaktična jedra in supernove? O vsem tem (pa še kaj več) boste izvedeli na prvem predavanju cikla Večeri na astronomskem observatoriju! Predavanje traja 45 minut. 

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na zimskem nebu. Poleg Venere in Lune tudi galaktično kopico Plejade, dvojno zvezdno kopico v Perzeju in znamenito Orionovo meglico. V primeru oblačnega vremena bomo izvedli samo ogled teleskopa Vega, objekte zimskega neba pa si bomo ogledali na arhivskih posnetkih.


Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec