Home > News > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Date: 9. 3. 2017
Source: Astrodebate
Drugo predavanje "Eksotične galaksije" bo imel Gregor Traven v četrtek, 9. marca, ob 19h na AGO Golovec, predavanju sledi opazovanje s teleskopom. Obvezna rezervacija brezplačne vstopnice. Vljudno vabljeni!

Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid) prireja v letu 2017 drugi četrtek v mesecu ob 19. uri dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.

Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30.

 

Program večera:

Predavanje Eksotične galaksije

Gregor Traven

Galaksije obstajajo v raznolikih oblikah in velikostih, prav tako pa se razlikujejo glede na sestavo in dogajanje v njihovih jedrih ali okolici. Med milijardami oziroma po zadnjih ocenah trilijoni galaksij v našem vidnem vesolju lahko najdemo tudi takšne bolj posebne, izstopajoče, nekatere tudi zelo redke. Včasih je takšna "eksotika" le posledica naše smeri pogleda ali pa tehnoloških omejitev inštrumentov za opazovanje bližnjega in daljnega vesolja, spet drugič pa nas lahko omejuje preprosta fizika, ki nam ne dovoli potešiti brezmejne radovednosti. Kaj od tega je zares v igri si bomo skupaj ogledali na posameznih primerkih od nekaterih najbolj znanih galaksij pa vse do odkritij zadnjih nekaj let. Predavanje traja 45 minut. 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na zimskem nebu. Poleg Venere in Lune tudi galaktično kopico Plejade, dvojno zvedno kopico v Perzeju in znamenito Orionovo meglico. V primeru oblačnega vremena bomo v delavnici za vajo sestavili teleskop tipa Newton na ekvatorialu.

 

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec