Home > News > Cédric Villani: Najboljša in najhujša napaka Henrija Poincaréja

Cédric Villani: Najboljša in najhujša napaka Henrija Poincaréja

Date: 27. 3. 2017
Source: Mathematics colloquium
Petek, 31. marca, ob 10.15 v predavalnici 2.05 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Jadranska 21).

Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo obiskal svetovno priznani francoski matematik, dobitnik Fieldsove medalje, dr. Cédric Villani. Njegovemu predavanju lahko prisluhnete ta petek, 31. marca, ob 10.15 v predavalnici 2.05 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Jadranska 21). Predavanje bo v angleškem jeziku, moderator bo prof. dr. Aleksey Kostenko.

Predavanje nosi naslov Najboljša in najhujša napaka Henrija Poincaréja: "Malo več kot stoletje nazaj je umrl Henri Poincaré, največji matematik na svetu, kakor so radi rekli v takratni Franciji in tudi v tujini. S svojim delom, zapisi in univerzalnostjo je Poincaré še vedno eden od velikih simbolov ustvarjalnosti človeškega uma. S svojimi napakami pa je tudi dokaz, da se celo največji umi včasih motijo ..." 

Dr. Cédric Villani se je rodil leta 1973 v Franciji. Matematiko je študiral na prestižni fakulteti École Normale Supérieure v Parizu, kjer je bil nato tudi predavatelj. Doktoriral je leta 1998 na pariški univerzi Dauphine. Dr. Villani predava po celem svetu, trenutno je direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Prejel je številna mednarodna priznanja, med njimi tudi najbolj prestižno Fieldsovo medaljo leta 2010, ki jo vsake štiri leta podeljuje Mednarodni matematični kongres matematikom, mlajšim od 40 let.