Home > News > Prof. Maruša Bradač gostja Znanosti na cesti

Prof. Maruša Bradač gostja Znanosti na cesti

Date: 16. 1. 2018
Source: Astrodebate
Znanost na cesti vabi na srečanje s prof. Marušo Bradač (UC Davis), ki ga bo moderirala Maja Ratej (Val202), v torek 23. januarja ob 19. uri v Atriju ZRC. Pogovor bo o prvih galaksijah in temni snovi! Brezplačne vstopnice na www.eventbrite.com!

 

Znanost na cesti vabi na srečanje s prof. Marušo Bradač (UC Davis), ki ga bo moderirala Maja Ratej (Val202), v torek, 23. januarja, ob 19. uri v Atrij ZRC. Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani www.eventbrite.com.

 

Od prvih galaksij do temne snovi: Življenjepis našega vesolja 

 

Prof. dr. Maruša Bradač, Univerza v Kaliforniji - Davis

moderatorka: Maja Ratej, Val 202

Ljudje smo se od nekdaj spraševali, od kod smo in kam gremo. V tem pogovoru bomo razkrili, kako astronomi vidimo začetke nastanka galaksij in kako preučujemo lastnosti temne snovi, ki močno vpliva na razvoj našega Vesolja.

 

Blog: Draga temna snov

prof. dr. Maruša Bradač je diplomirala na FMF UL, zdaj pa je profesorica fizike na Univerzi Kalifornije v Davisu, kjer se ukvarja s preučevanjem temne snovi in prvih galaksij. Vodi mednarodno raziskovalno skupino, ki je l. 2016 odkrila najtemnejšo znano galaksijo, l. 2017 pa eno najstarejših galaksij MACS1423-z7p64. Njena najljubša orodja so teleskopi v Vesolju (Hubble in Spitzer) in na Zemlji (Keck na Havajih). Rada ima smučanje, deskanje in gorsko kolesarjenje, nadvse rada pa tudi uči in vodi bistro mladino, ki jo vznemirja svet.