Home > News > Martin Raič: Normalna aproksimacija po Steinovi metodi in odvisnost

Martin Raič: Normalna aproksimacija po Steinovi metodi in odvisnost

Date: 4. 11. 2019
Source: Seminar for probability, statistics, and financial mathematics
Četrtek, 7. novembra 2019, ob 14:15 v predavalnici 2.03 na FMF, Jadranska 21, Ljubljana.

V četrtek, 7. novembra 2019, ob 14:15 bo v predavalnici 2.03 Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na Jadranski ulici 21 v Ljubljani potekalo predavanje Martina Raiča z naslovom  Normalna aproksimacija po Steinovi metodi in odvisnost.

Povzetek: Steinova metoda je priročno orodje za oceno napake pri aproksimaciji z raznimi porazdelitvami. Osnovna različica zadeva ravno aproksimacijo z normalno porazdelitvijo. Površno povedano po centralnem limitnem izreku dobimo približno normalno porazdelitev, če seštejemo veliko neodvisnih slučajnih spremenljivk. Prednost Steinove metode pa je, da dobro deluje, tudi če neodvisnost nekoliko zrahljamo.

Kako opisati rahlo odvisnost, ki bi zajemala čim več uporabnih primerov, obenem pa bi se še vedno dale izpeljati ostre ocene, je bilo že veliko predlogov. Na predavanju bomo spoznali še en tak predlog, ki zajema dosti prejšnjih, obenem pa se da posplošiti še na seštevanje po slučajnih procesih, kjer imamo težave s knjigovodstvom seštevancev.