Home > News > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Date: 8. 6. 2020
Source: General news
Četrtek, 11. 6. 2020 ob 21h, preko aplikacije Zoom

Astronomsko geofizikalni observatorij (AGO) Fakultete za matematiko in fiziko,  (Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid ) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek "Večeri na astronomskem observatoriju". Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanje in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev je omejeno na 500. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek,  11. junija, ob 21. uri:

Temna snov

prof. dr. Maruša Bradač, University of California Davis

Preprosto povedano, je temna snov zelo čudna snov. Čeprav vemo, da je temne snovi v vesolju kar petina, in da imajo njeni delci maso, ti ne reagirajo z vsakdanjimi objekti in potujejo skozi znano snov, ne da bi to opazili. Sama se s temno snovjo ukvarjam že slabih dvajset let, ampak se nam fizikom in astrofizikom vstrajno izmika. V tem predavanju bomo govorili o trkih jat galaksij, s katero smo potrdili rezultate o obstoju in nenavadni lastnosti temne snovi.

 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M57. Blizu galaksij v Velikem medvedu je trenutno komet C/2017 T2 (PANSTARRS), ki je precej svetel in ga bomo pizkusili posneti. Objekt je v našem Osončju, v primerjavi z zelo oddaljenimi galaksijami ali kopicami. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom webinar. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na tej povezavi se naročite na obvestilo.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec.