Home > News > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Date: 9. 11. 2020
Source: General news
Četrtek, 12. 11. 2020 ob 18h, preko aplikacije Zoom

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid ) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek "Večeri na astronomskem observatoriju". Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanje in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek,  12. novembra, ob 18. uri:

Sončevi pojavi in vesoljsko vreme

Krištof Skok

Ko vidimo Sonce spokojno sijati na našem nebu se morda ne zavedamo, da nam poleg energije za delovanje življenja in atmosferskih procesov na Zemlji lahko prinaša kup preglavic. Sonce je dinamična zvezda, ki s kompleksnim magnetnim poljem vpliva na prostor v Osončju in proizvaja zanimive pojave na svojem površju. V predavanju si bomo ogledali Sončevo sestavo in njegovo delovanje, nato zanimive površinske pojave, kaj je to sončev veter, kako Sončeva aktivnost vpliva na tehnologijo na Zemlji in kakšne težave je povzročala v preteklosti. Predavanje traja 45 minut.

 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Po predavnju sledi še praktična delavnica, ki bo tudi potekala virtualno. Opazovali bomo z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec. Teleskop bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je dva dni pred mlajem in vzhaja tik pred zoro in je zvečer pod obzorjem. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledani si bomo zvezde in razsute zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom webinar. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na tej povezavi se naročite na obvestilo.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec.