Programerski klub FMF: predstavitev projekta photo2chem

Date of publication: 20. 10. 2023
News for all students
Monday
23
October
Time:
16:15
Location:
Predavalnica P.01, Jadranska 21

Na tretjem srečanju programerskega kluba FMF bo dr. Gašper Zadnik iz podjetja Abelium predstavil projekt photo2chem: uporaba algoritmov strojnega učenja za določanje kemijske sestave zvezd iz slik "nizkocenovnih" teleskopov. Delo na projektu boste zainteresirani lahko nadaljevali v okviru programerskega kluba. Po predstavitvi bo sledil odmor s picami in druženje.

Če vas udeležba zanima, na Discord strežniku programerskega kluba (https://discord.gg/ccg4nKVR44) označite vašo izbiro pice. Če se na Discord še niste prijavili, pa vas klub zanima, se prijavite čimprej, saj bodo bodoča srečanja napovedana tam.

Povzetek. Projekt APOGEE je (med drugim) določil kemično sestavo zvezd na podlagi podatkov, zajetih s spektrografom na velikem teleskopu. Cilj projekta photo2chem je bil določiti kemično sestavo (natančneje delež železa in kalcija v zvezdah) na podlagi ozkopasovnih slik zvezd s teleskopoma na Črnem vrhu in Astronomskega observatorija Univerze v Ljubljani.

Po obdelavi so te slike postregle z manjšim naborom parametrov. Te parametre smo uporabili, da smo s pomočjo algoritmov strojnega učenja izpeljali relacije za deleža železa in kalcija v zvezdah. Predstavil bom korake projekta photo2chem, ki so se ukvarjali z izpeljavo te relacije.