Na poti od anomalij mezonov B do nove fizike

Date of publication: 28. 11. 2023
General news
Wednesday
29
November
Time:
13:00 - 14:00
Location:
Velika predavalnica IJS
Vljudno vabljeni na kolokvij dobitnice Blinčeve nagrade za življenjsko delo na področju fizike, prof. dr. Svjetlane Fajfer (IJS, UL FMF) z naslovom "Na poti od anomalij mezonov B do nove fizike."

Standardni model je zelo uspešna teorija elektromagnetne, šibke in močne interakcije med osnovnimi delci. Ker pa ne uspe razložiti mas nevtrinov in temne snovi, obstajajo prizadevanja najti teorijo, ki bi standardni model nadgradila. Nove teoretične razlage tako temeljijo na odstopanju rezultatov meritev od napovedi standardnega modela, pri čemer v teoretični opis vstopajo nove interakcije in novi delci. V predavanju bom podala pregled eksperimentanih rezultatov, ki so vzbudili največ pozornosti teoretičnih fizikov, s poudarkom na razpadih mezonov B. Odstopanja teh eksperimentalnih rezultatov od napovedi standardnega modela so lahko znanilci nove fizike, do katere pridemo z uporabo efektivne teorije standardnega modela. Predstavila bom vlogo, ki jo pri iskanju novih teorij igrajo hipotetični delci, leptokvarki, katerih lastnosti je do določene mere mogoče omejiti na podlagi poskusov pri nizkih in visokih energijah.

O predavateljici:

Prof. dr. Svjetlana Fajfer je redna profesorica za področje fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in znanstvena svetnica na Institutu »Jožef Stefan«, kjer je v preteklosti vodila Odsek za teoretično fiziko in bila članica znanstvenega sveta. Je prejemnica Zoisove nagrade za znanstvene dosežke, pred kratkim pa je prejela tudi Blinčevo nagrado za življenjsko delo na področju fizike.

https://kolokviji.ijs.si/na-poti-od-anomalij-mezonov-b-do-nove-fizike/