Večeri na astronomskem observatoriju: Potovanje skozi življenje zvezd: od rojstva do smrti

Date of publication: 8. 4. 2024
General news
Thursday
11
April
Time:
19:30 - 21:00
Location:
Astronomski observatorij UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
ID: 97150494275
Dogodek Večeri na astronomskem observatoriju bo v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19:30. Sestavljata ga tematsko predavanje in praktična opazovalna delavnica. Za obisk na observatoriju je potrebna vstopnica. Predavanju je možno slediti tudi na daljavo. Vabljeni, da se nam pridružite!

Brezplačne vstopnice (predavanje in opazovanje): v torek 9. aprila od 19. ure dalje na povezavi http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/vnao/formPrijava.py

Predavanje (na daljavo): število udeležencev ni omejeno; prireditev bomo snemali.

Naročite se na obvestila o dogodkih: http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/dov/narocilo-obvestila.py.


Program večera v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19.30

**Potovanje skozi življenje zvezd: od rojstva do smrti **

Manica Perko (Astronomska skupina FMF)

Raziskovanje razvoja zvezd je ključno za boljše razumevanje celotnega procesa nastanka, razvoja in lastnosti vesolja. Zvezde skozi svoje življenje prehajajo skozi različne faze, od katerih vsaka pomembno vpliva na njihovo notranjo strukturo. Masa, ki jo ima zvezda na glavni veji, pa je odločilen dejavnik v njenem razvoju ter tudi vpliva na njeno končno usodo. Manj masivne zvezde, podobne Soncu, v svoji zadnji fazi življenja razpustijo svoje zunanje plasti in tako ustvarijo planetarno meglico. Za zvezdo ostane le še gosto jedro, nastane bela pritlikavka. Nasprotno pa se konča življenje masivnejših zvezd, z dramatično eksplozijo supernove, ki lahko ustvari nevtronske zvezde ali celo črne luknje. Predavanje traja 45 minut.

Opazovanje razsute zvezdne kopice Jasli s teleskopi

Herman Mikuž in Bojan Dintinjana (Astronomska skupina FMF)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo. Tema delavnice bodo zvezde in zvezdne kopice. Opazovali bomo veliko razsuto zvezdno kopico Jasli, v katalogu z oznako M44. V bližini se nahaja tudi zelo znana kopica M67, ki pa je trikrat bolj oddaljena in zato navidezno manjša in je idealen teleskopski objekt. Razsute zvezdne kopice imenujemo tudi galaktične kopice, ker se nahajajo v galaksiji. Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.