Skip to main content

Predavanje Fizika v CERN-u: prvih 70 let in naprej

Date of publication: 4. 6. 2024
General news
Wednesday
5
June
Time:
12:30
Location:
Velika fizikalna predavalnica (Peterlinov paviljon, Jadranska 26)

Vabimo vas na 13. predavanje iz sklopa »Kolokviji na IJS« v akademskem letu 2023/24, ki bo v sredo, 5. junija 2024, izjemoma že ob 12:30 in izjemoma v Veliki fizikalni predavalnici (Peterlinov paviljon) Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Jadranska cesta 26, Ljubljana. Predavanje je organizirano v okviru praznovanja IJS in CERN: pol stoletja skupne poti in bo v angleščini. Na voljo bodo kava, pijača in prigrizki.

Fizika v CERN-u: prvih 70 let in naprej

prof. dr. Jonathan R. Ellis Kraljeva univerza v Londonu, Velika Britanija

Zadnjih 70 let smo bili priča revoluciji v našem razumevanju fizike delcev, in sicer s predlogom standardnega modela in preverjanji številnih njegovih napovedi v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) in drugod. V predavanju bom opisal vlogo CERN-a pri teh dogodkih, vključno z odkritjem nevtralnih šibkih interakcij, odkritjem bozonov W in Z v trkalniku protonov in antiprotonov, poskusi z visoko natančnostjo v Velikem elektronsko-pozitronskem trkalniku (angleško Large Electron-Positron Collider oziroma LEP) in odkritjem Higgsovega bozona v Velikem hadronskem trkalniku (angleško Large Hadron Collider oziroma LHC). Osvetlil bom tudi odprta vprašanja, vključno z ugankami, ki jih je sprožilo Higgsovo odkritje in narava temne snovi, ter predstavil CERN-ov predlog za rešitev teh ugank s pomočjo predlaganega krožnega pospeševalnika (Future Circular Collider).

O predavatelju: Jonathan R. Ellis je Clerk Maxwellov profesor teoretične fizike na Kraljevi univerzi v Londonu, pred tem pa je med leti 1973 in 2011 delal v CERN-u v Ženevi. Opravil je pionirske študije eksperimentalnih znakov Higgsovega bozona in gluona. Trenutno je član združenja AION, ki načrtuje uporabo atomske interferometrije za iskanje ultralahke hladne temne snovi in gravitacijskih valov.