Večeri na astronomskem observatoriju: Dvojne zvezde in 4MOST

Date of publication: 11. 10. 2021
General news
Thursday
14
October
Time:
19:00
Location:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 14. oktobra 2021 ob 19. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) v šolskem letu 2021/22 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal v živo in na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Za udeležbo na observatoriju je potrebna vstopnica in izpolnjevanje PCT pogoja. Brezplačne vstopnice bodo na voljo v torek ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 25. Število udeležencev na zoomu ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 14. oktobra, ob 19. uri:

Dvojne zvezde in 4MOST

dr. Gregor Traven

(Astronomska skupina FMF UL)

Dvojne zvezde, ali pa v splošnem večkratni sistemi zvezd, niso izjema marveč prej pravilo zvezdnih združb v naši Galaksiji. Vpliv njihovega obstoja je daljnosežen in se dotika vse od Galaktične arheologije pa do zlitij črnih lukenj. Čaka pa nas še veliko dela da bi bolj natančno razumeli kako in v kakšnih pogojih ti sistemi zvezd nastanejo, ter koliko jih zares je, pri čemer nam lahko pomagajo le zadostna opazovanja. Pri tem bo v bližnji prihodnosti verjetno pomembno prispeval tudi projekt 4MOST, katerega bom na kratko predstavil v bolj tehničnem smislu, v nekatere vidike pa se tudi bolj poglobil. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena si bomo s teleskopom ogledali nekaj zanimivih in svetlih objektov na jesenskem nebu. Luna bo dan po prvem krajcu, v praktično idealni legi za opazovanje, tudi Jupiter in Saturn na južnem nebu, ter ozvezdje Laboda in Lire skoraj v zenitu. V primeru slabega vremena bomo na računalniku prikazali kako na astronomski sliki izmerimo sij zvezde. Delavnica traja 60 minut.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.