Katarina Brilej: Napovedovanje cen in povpraševanja po električni energiji

Date of publication: 16. 5. 2022
Seminar for probability, statistics, and financial mathematics
Thursday
19
May
Time:
14:15
Location:
Predavalnica 3.06 na FMF, Jadranska 21, Ljubljana.

V četrtek, 19. 5. 2022 ob14:15, bo v predavalnici 3.06 na FMF, Jadranska 21, potekalo predavanje Katarine Brilej z naslovom Napovedovanje cen in povpraševanja po električni energiji.

Povzetek: Napovedovanje porabe električne energije je priljubljena tema že kar nekaj časa, elektrike se namreč v večjih količinah ne da shraniti, stabilnost elektroenergetskega sistema pa zahteva stalno ravnovesje med proizvedeno in porabljeno električno energijo. Z deregularizacijo trga električne energije je dragoceno orodje postalo tudi napovedovanje cen. Spoznali bomo pristop k napovedovanju cen in povpraševanja po električni energiji na podlagi modelov ARMA-GARCH (področje časovnih vrst) in metode podpornih vektorjev (področje strojnega učenja).

Ključni del predstavlja izbira in identifikacija modela, s katerim kasneje izdelamo napovedi. Tako ceno kot porabo napovemo le z uporabo preteklih vrednosti cene in porabe, brez dodatnih zunanjih spremenljivk. Identifikacija poteka po Box-Jenkinsovi metodologiji, ki predstavlja standardno orodje v analizi časovnih vrst. Pri vsakem pristopu se osredotočimo na nekaj različic modelov, s katerimi napovemo prihodnje vrednosti cene in porabe električne energije. Modele med seboj primerjamo na podlagi različnih mer kakovosti modelov.

Zaenkrat je predvideno, da bo predavanje potekalo v živo, bo pa organiziran tudi prenos prek videokonferenčnega sistema ZOOM. https://uni-lj-si.zoom.us/j/95492285750 ID: 954 9228 5750 Vljudno vabljeni!