Večeri na astronomskem observatoriju: Najtemnejša, a najsvetlejša: aktivna jedra galaksij

Date of publication: 7. 11. 2022
General news
Thursday
10
November
Time:
18:00
Location:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 10. novembra 2022 ob 18. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) organizira vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Večer sestavljata mesečno tematsko predavanje in praktična delavnica opazovanja s teleskopom. Za predavanje (ob 18. uri) si rezervirajte brezplačno vstopnico ali mu sledite na daljavo. Za opazovanja (ob 19. uri) je vstop prost!

Program večera v četrtek, 10. novembra, ob 18. uri:

Najtemnejša, a najsvetlejša: aktivna jedra galaksij

Gregor Rihtaršič

(Astronomska skupina FMF UL)

V začetku 20. stoletja so astronomi opazili nenavadno dogajanje v središču nekaterih galaksij, ki ga ni bilo moč pojasniti z izsevom zvezd. Na tem predavanju bomo sledili astronomom od prvotnega začudenja pa vse do razumevanja aktivnih galaktičnih jeder, njihovega ogromnega izseva in raznolikosti. Pogledali si bomo, kaj se dogaja v osrčju galaksij in kakšni objekti tam tičijo, hkrati pa demonstrirali, kako lahko preprosti fizikalni argumenti vidijo dlje in podrobneje od marsikaterega teleskopa. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo. V ugodni legi za opazovanje sta planeta Jupiter in Saturn. Opazovali bomo velike Jupitrove satelite, imenovane tudi Galilejeve lune, ki bodo lepo vidne okoli planeta. Občudovali bomo prizor, ki ga je opazoval že Galilejo pred dobrimi 400 leti. Pri Saturnu najbolj izstopajo čudoviti prstani, ima pa Saturn tudi velike satelite. Opazovali bomo Titan in Rea, ki sta najsvetlejša in v teleskopu lepo vidna ter šibkejšo Diona in Tetija. Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Za predavanje je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 8. novembra ob 19. uri na tej spletni povezavi.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.