Večeri na astronomskem observatoriju: Barve na astronomskih fotografijah

Date of publication: 9. 1. 2023
General news
Thursday
12
January
Time:
18:00
Location:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 12. januarja 2023 ob 18. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) organizira vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Večer sestavljata mesečno tematsko predavanje in praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Program večera v četrtek, 12. januarja, ob 18. uri:

Barve na astronomskih fotografijah

dr. Janez Kos

(Astronomska skupina FMF UL)

Ob čudovitih slikah astronomskih objektov se velikokrat vprašamo kako bi jih videli v pravih barvah. Razložili bomo zakaj so nam tako všeč umetne ali povdarjene barve, zakaj prave barve niso uporabljene in kako bi objekti izgledali v naravnih barvah. Ob tem se bomo naučili še nekaj o naši interpretaciji barv in naredili par eksperimentov. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo. V ugodni legi za opazovanje je planet Mars. Mars je bil 8. decembra v opoziciji s Soncem, takrat je bil nam najbližje, zdaj pa se počasi oddaljuje od Zemlje. Opazovali bomo severno polarno kapico ter nekaj svetlih in temnih oranžnih področji, ki se z Marsovimi letnimi časi spreminjajo. Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Za udeležbo na observatoriju je potrebna vstopnica. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 10. januarja ob 19. uri na tej spletni povezavi.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.