Večeri na astronomskem observatoriju: Življenje kometa - od kome do meta okoli Sonca

Date of publication: 6. 3. 2023
General news
Thursday
9
March
Time:
18:00
Location:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 9. marca 2023 ob 18. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) organizira vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Večer sestavljata mesečno tematsko predavanje in praktična delavnica opazovanja s teleskopom.

Program večera v četrtek, 9. marca, ob 18. uri:

Življenje kometa - od kome do meta okoli Sonca

prof. dr. Tomaž Zwitter

(Astronomska skupina FMF UL)

Na prvi pogled so kometi nezanimive umazane ledene kepe. Na drugi pogled pa prihajajo od daleč, zato nam povedo, kaj je tam zunaj, in nam pokažejo, da vsega ne vemo. Ob tem je njihov led tak, kot je bil ob nastanku Osončja. Torej morda razložijo, odkod voda, ob kateri se poleti sončimo na ležalniku. Ležalnik pride prav tudi ponoči in pozimi, skupaj s preprostim binokularjem vam je omogočil udobno opazovanje kometa 2022 E3, ki je bil v naši bližini januarja in februarja. Poleg tega kometa bomo omenili še nekatere druge nedavne vesoljske obiskovalce, zlasti Oumuamuo in kaj bi se utegnili iz takih obiskov naučiti v prihodnje. Predavanje traja 45 minut.

Opazovanje Orionove meglice s teleskopi

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopi v živo. Tema delavnice bodo barve. Opazovali bomo platet Mars, ki sije v oranžni barvi suhe puščave, Orionovo meglico, ki sveti v zeleni svetlobi ioniziranega plina in mlade zvezde v razsutih kopicah v modrobeli barvi. Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Za udeležbo na observatoriju je potrebna vstopnica. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 7. marca ob 19. uri na tej spletni povezavi.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.