Prof. dr. Sir Harold Kroto: Carbon in Nano and Outer Space

Date of publication: 19. 7. 2011
Mathematics colloquium
Sreda, 20. 7. 2011, od 13h do 14h, velika predavalnica Instituta Jožef Stefan

Tokratni matematični kolokvij bo gostil izjemnega gosta, saj nas bo obiskal Nobelov nagrajenec prof. dr. Sir Harold Kroto. Seminar je pripravljen v sodelovanju z IJS, DMFA in IMFM in bo v sredo, 20. 7. 2011, ob 13h v veliki predavalnici IJS. Vljudno vabljeni!

Sir Harry Kroto je profesor kemije na državni univerzi na Floridi v Združenih državah Amerike, kjer so njegova glavna skrb raziskave na področju nano-znanosti. Leta 1996 je kot eden od treh raziskovalcev prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Je član Royal Society of London, predava pa tudi na Univerzi v Sussexu v Brightonu v Veliki Britaniji. Poleg raziskav o difuznih spektralnih pasovih medzvezdne snovi (Diffuse Interstellar Bands – DIB) je tudi ustanovitelj Global Educational Outreach for Science, Egineering and Technology programme (GEOSET), ki želi s pomočjo neomejenih možnosti Interneta izboljšati splošni nivo znanstvenega poučevanja po svetu.

Difuzni spektralni pasovi medzvezdne snovi (Diffuse Interstellar Bands -DIB) so še nepojasnjene spektroskopske lastnosti, prvič opažene v dvajsetih letih dvajsetega stoletja. Na podlagi preteklih odkritij se je zdela domneva, da C60 morda obstaja v vesolju in je odgovoren za DIB (Kroto & Jura), vsaj tako dobra kot večina tedanjih predlogov. Posebej prepričljivo domnevo, da C60 obstaja v vesolju, podpira dejstvo, da je bilo izvirno odkritje plod srečnega naključja pri laboratorijskih eksperimentih, ki so bili zasnovani tako, da so simulirali atmosferske pogoje v hladnih rdečih ogljikovih velikankah. Domnevo so pravkar potrdili Cami in njegovi sodelavci, ki so prav tako odkrili infrardeče proge v spektrih, ki jih je pridobil Nasin satelitski teleskop Spitzer. To odkritje pomeni, da so nekatere novejše raziskave, opravljene na Floridski državni univerzi, v katerih se ukvarjajo z endohedralnimi fulereni, pri katerih so atomi ujeti v ogljikovi kletki, izjemno relevantne za razlago nekaterih anomalij pri izotopnih razmerjih, zaznanih v meteoritih, zlasti v z ogljikom bogatih hondritih. To je še en primer izjemne sinergije med znanostjo o zemeljskih pojavih in znanostjo o vesolju.

Vabljeni!