Prof. Janez Dolinšek ponovno izvoljen za podpredsednika Groupement AMPERE

Date of publication: 5. 9. 2021
General news
Sodelavec Oddelka za fiziko FMF ostaja na mestu podpredsednika evropskega združenja znanstvenikov, aktivnih na področju magnetnih resonanc.

Prof. Janez Dolinšek z Oddelka za fiziko FMF je bil na sestanku Generalne skupščine Groupement AMPERE letos julija ponovno izvoljen na mesto podpredsednika, kar je od leta 2010 že njegov tretji mandat na tej prestižni funkciji. Groupement AMPERE (Atomes et Molécules Par Études Radio-Électriques) je evropsko združenje znanstvenikov, aktivnih na področju magnetnih resonanc.

Združenje AMPERE je bilo ustanovljeno leta 1951 v Franciji, članstvo pa prihaja iz vsega sveta. Osnovni moto združenja je ustanovitelj Prof. René Freymann iz Pariza utemeljil z besedami "Se Connaitre, S'Entendre, S'Entraider" (se spoznati, se srečevati, si pomagati). V času hladne vojne je Groupement AMPERE odigral pomembno vlogo pri komunikaciji med znanstveniki zahodnega in vzhodnega bloka. Groupement AMPERE ima sedež v Zürichu v Švici in nadaljuje tradicijo znanstvene odličnosti in svetovne povezave med magnetnoresonančnimi spektroskopisti s področij fizike, kemije, znanosti materialov, biologije, farmacije in medicine.

Izvolitev je priznanje slovenskim znanstvenikom s področja magnetnih resonanc in kaže na dejstvo, da mednarodna strokovna javnost Ljubljano smatra kot enega od svetovnih centrov za NMR spektroskopijo. Za izvolitev mu iz srca čestitamo!