Prof. dr. Bojan Mohar prejemnik ERC Synergy Grant

Date of publication: 25. 10. 2022
In focus
Raziskovalni projekt KARST.

European Research Council je danes objavil dobitnike projektov iz razpisa za sinergijo in med njimi je tudi prof. dr. Bojan Mohar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Vodil bo interdisciplinarni projekt, skupaj s tremi kolegi iz Španije, Francije in Švice. Raziskovali bodo dinamiko kraškega povodja in pojave v ekstremnih razmerah.

ERC projekt iz razpisa za sinergijo (ERC Synergy Grant) za mednarodno ekipo raziskovalcev na področju kraškega povodja, bo prinesel nova spoznanja o sistemih podzemnih jam in vodotokov s pomočjo projekta »KARST«. Gre za še en izjemen dosežek UL FMF, saj ERC podeljuje najprestižnejše znanstvene projekte, ki jih lahko dobijo individualni raziskovalci v evropskem in nedvomno tudi v svetovnem merilu.

Fizik Benoit Noetinger z instituta IFPEN (Francija), matematik Bojan Mohar z Univerze v Ljubljani (Slovenija), hidrogeolog Philippe Renard z Univerze v Neuchatlu (Švica), in hidrolog Marco Dentz z instituta IDAEA-CSIC (Španija) so bili uspešni na prestižnem ERC razpisu za sinergijo z raziskovalnim projektom KARST. To je prvi projekt na tem razpisu, ki ga je pridobil slovenski razsikovalec. Razpis ERC Synergy Grant zahteva kompelementarne ekspertize skupine treh ali štirih raziskovalcev, od katerih vsak doprinese specifično znanje in prav kombinacija teh ekspertiz je ključna za uspeh projekta.

»Kraški vodotoki so velika dragocenost in hkrati velika nevarnost. Medtem ko predstavljajo vir pitne vode za okoli 25% svetovne populacije, so hkrati sposobni zelo hitrega pretoka vode in prenosa onesnaženja«, je ob podelitvi projekta izjavil prof. Bojan Mohar in nadaljeval: »S tem projektom bomo združili svoje sposobnosti in razložili fizikalne zakone, ki urejajo vodne pretoke in prenašanje onesnaženja v kraških vodotokih. Glavni cilj tega interdisciplinarnega sinergijskega ERC projekta je zagotoviti možnost napovedovanja katastrofalnih dogodkov v ekstremnih pogojih, kar je zlasti pomembno z vidika podnebnih sprememb.« Obseg projekta je 9, 884. 611, 00 € za obdobje 6 let (72 mesecev), ki si ga bodo vse štiri raziskovalne institucije razdelile v enakih deležih.

Več informacij o dobitnikih ERC Synergy je na voljo tukaj.