Podeljene najvišje državne nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti

Date of publication: 29. 11. 2023
General news
Prof. dr. rer. nat. Maruša Bradač je prejela priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije za krepitev slovenske astrofizike v družbi in v mednarodnem merilu, prof. dr. Aleksey Kostenko pa je za svoje delo na področju matematične analize prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke.
Podeljene najvišje državne nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti

Ljubljana, 28. november 2023 - Slavnostna podelitev je potekala v Cankarjevem domu. Na njej je bilo podeljenih 15 nagrad in priznanj Republike Slovenije za dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Prejemnike je določil odbor, ki mu predseduje Nataša Vaupotič. Slavnostna govornica je bila predsednica države Nataša Pirc Musar, prireditve pa sta se udeležila tudi predsednik vlade Robert Golob in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.

Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije za krepitev ugleda slovenske astrofizike v družbi in v mednarodnem merilu je dobila astrofizičarka prof. dr. rer. nat. Maruša Bradač. Svojo študijsko pot je začela v Sloveniji, nadaljevala pa v Združenih državah Amerike. V času kariere v ZDA je s svojimi objavami in idejami pomembno prispevala k meritvam obstoja in lastnosti temne snovi ter prvih galaksij v mladem vesolju. Njene pionirske raziskave jat galaksij do danes ostajajo najpomembnejši neposredni dokaz obstoja temne snovi in njenih lastnosti. Ključna je bila tudi njena vloga pri razvoju najnovejšega vesoljskega teleskopa James Webb. S svojo skupino je sodelovala pri razvoju enega od ključnih znanstvenih instrumentov na teleskopu – kamere NIRISS.

Leta 2021 je pridobila prestižni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). S podatki vesoljskega teleskopa James Webb preučuje obdobje temnega veka vesolja. Projekt ji je omogočil, da se je iz ZDA preselila v Slovenijo, kjer od leta 2022 nadaljuje kariero na nanši fakulteti, ki je z njenim prihodom postala nov evropski center za raziskave z Webbovim vesoljskim teleskopom.

Novice o njenih raziskavah so bile objavljene v najprestižnejših medijih. Tudi v Sloveniji se pogosto pojavlja v javnosti, kjer je aktivna pri promociji znanosti. Delo prof. dr. rer. nat. Maruše Bradač pomembno krepi ugled slovenske znanosti v lokalnem in v mednarodnem okolju.

Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju matematične analize je prejel prof. dr. Aleksey Kostenko, ki je mednarodno uveljavljen znanstvenik, ki deluje na področju matematične analize in matematične fizike. Njegova zanimanja segajo na področje spektralne teorije, ki je dobila velik pomen z rojstvom kvantne mehanike in igra pomembno vlogo na številnih področjih, pa tudi na področje sodobne matematike in matematične fizike. Po doktoratu v Ukrajini je vrsto let delal kot raziskovalec na Univerzi na Dunaju, od leta 2017 pa je zaposlen na naši fakulteti. V Slovenijo je prišel kot mednarodno uveljavljen znanstvenik, ki je na fakulteto pripeljal izredno aktualna in nova raziskovalna področja v matematični analizi.

Najpomembnejši dosežki dr. Kostenka, ki jih je dosegel v zadnjih letih, prispevajo k razvoju na dveh področjih. Na prvem je vpeljal nove metode za študij neskončnih kvantnih grafov, to so velika omrežja, kjer po povezavah potekajo dinamični procesi. Na drugem področju sta v soavtorstvu z Jonathanom Eckhardtom z Univerze Loughborough razvila spektralno teorijo za nov objekt, imenovan posplošene strune, ki sta jo uporabila za preučevanje nelinearnih valov.

Prof. dr. Kostenko s svojim raziskovalnim delom in rezultati Slovenijo postavlja na vidno in ugledno mesto na svetovnem zemljevidu raziskav v matematični analizi.

Zoisovo nagrado za življensko delo s področja matematike oziroma fizike sta prejela zasl. prof. dr. Joso Vukman z Univerze v Mariboru in prof. dr. Danilo Zavrtanik, dolgoletni sodelavec Univerze v Novi Gorici in Inštituta Jožef Štefan; Puhovo nagrado za življensko delo pa prof. dr. Jože Vižintin za življenjsko delo na področju strojništva.

Vsem prejemnikom čestitamo.

Vir do celotne novice tukaj.

Avtor fotografije: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Podeljene najvišje državne nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti