S satelitom Gaia v naši Galaksiji odkrili doslej najmasivnejšo črno luknjo, ki je nastala iz običajne zvezde

Date of publication: 16. 4. 2024
General news
Konzorcij za obdelavo in analizo podatkov astrometričnega satelita Gaia Evropske vesoljske agencije je danes objavil odkritje najmasivnejše črne luknje doslej, za katero vemo, da je nastala iz običajne zvezde. Soavtorja odkritja sta tudi slovenska astrofizik prof.dr. Tomaž Zwitter iz Univerze v Ljubljani ter astrofizičarka prof. dr. Andreja Gomboc iz Univerze v Novi Gorici.

Odkritje, ki pojasnjuje nastanek črnih lukenj, je bilo danes objavljeno v ugledni reviji Astronomy and Astrophysics. Gre za črno luknjo z 32,7 Sončevimi masami, ki je od Zemlje oddaljena 1950 let potovanja svetlobe v smeri ozvezdja Orla. Črno luknjo, poimenovano Gaia BH3, so odkrili s spremljanjem gibanja običajne zvezde.

Doslej smo črne luknje tako velikih mas opazili le, če sta se dve taki črni luknji zlili in je pri tem nastal izbruh gravitacijskih valov, za odkritje katerih je bila leta 2017 podeljena Nobelova nagrada za fiziko. Vendar so zlitja črnih lukenj redek dogodek, zato so vse tako odkrite črne luknje daleč, to je vsaj 300.000-krat dlje od tukaj odkrite. Satelit Gaia je na sledi več podobnim črnim luknjam v naši okolici. Relativno bližino tu odkritega objekta lahko ponazorimo s tem, da je sedaj opažena svetloba zapustila zvezdo v času vladanja cesarja Nerona. Za črne luknje podobnih mas, ki so jih doslej odkrili z gravitacijskimi valovi, je pot trajala vsaj od časov prvih večceličnih organizmov na Zemlji ali celo od časov, ko Zemlje še ni bilo. Sedanje odkritje je pomembno zaradi relativne bližine, preprostosti interpretacije in ker pojasnjuje doslej negotov nastanek črnih lukenj, opaženih z gravitacijskimi valovi. 

Več informacij je na voljo:

S satelitom Gaia v naši Galaksiji odkrili doslej najmasivnejšo črno luknjo, ki je nastala iz običajne zvezde