Domov > Obvestila > Vesolje 4.0, predavanje generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije

Vesolje 4.0, predavanje generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije

Datum objave: 2. 3. 2017
Vir: Splošno obvestilo
Zanimivega predavanja o delovanju, načrtih in izzivih ESA se je udeležilo približno 300 poslušalcev.
V četrtek, 16. februarja, je imel na Fakulteti za matematiko in fiziko predavanje prof. dr. Jan Woerner, generalni direktor Evropske vesoljske agencije.

Predavanja se je udeležilo približno 300 poslušalcev. Prof. Woerner je govoril o delovanju, načrtih in izzivih ESA. Podobno, kot govorimo o četrti industrijski revoluciji, je tu govora o Vesolju 4.0, kjer Vesolje 1 enačimo z začetnimi koraki raziskovanja vesolja, Vesolje 2 je predstavljal program Apollo in pristanek na Luni, Vesolje 3 je mednarodno sodelovanje v okviru Mednarodne vesoljske postaje in drugih projektov raziskovanja Osončja in vesolja, Vesolje 4 pa pomeni bližnjo prihodnost, ko bomo v skupnem naporu državnih in privatnih akterjev naredili naslednje korake v okviru robotskega in astronavtskega raziskovanja.

Posnetek zanimivega predavanja je na voljo na http://videolectures.net/single_woerner_space.

Obisk je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. S prof. Woernerjem sta prišla še gospoda Eric Morel, ki na ESA vodi direktorat za industrijo, nabave in pravne zadeve, in gospod Frederic Nordlund, ki vodi oddelek za zunanje zadeve. V imenu Univerze je zbrane pozdravil prorektor prof. dr. Martin Čopič, v imenu fakultete pa dekan prof. dr. Petar Pavešić

V prispevku na astro.fmf.uni-lj.si si lahko ogledate nekaj slik z današnjega dogodka.