Domov > Obvestila > Gostovanje dr. Cédrica Villanija na UL FMF

Gostovanje dr. Cédrica Villanija na UL FMF

Datum objave: 15. 3. 2017
Vir: Splošno obvestilo
Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo obiskal svetovno priznani francoski matematik, dobitnik Fieldsove medalje, dr. Cédric Villani. Njegovemu predavanju lahko prisluhnete v petek, 31. marca, ob 10.15 v predavalnici 2.05 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Jadranska 21). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Njegovo predavanje nosi naslov Najboljša in najhujša napaka Henrija Poincaréja: "Malo več kot stoletje nazaj je umrl Henri Poincaré, največji matematik na svetu, kakor so radi rekli v takratni Franciji in tudi v tujini. S svojim delom, zapisi in univerzalnostjo je Poincaré še vedno eden od velikih simbolov ustvarjalnosti človeškega uma. S svojimi napakami pa je tudi dokaz, da se celo največji umi včasih motijo ..." 

 

Dr. Cédric Villani se je rodil leta 1973 v Franciji. Matematiko je študiral na prestižni fakulteti École Normale Supérieure v Parizu, kjer je bil nato tudi predavatelj. Doktoriral je leta 1998 na pariški univerzi Dauphine. Dr. Villani predava po celem svetu, trenutno je direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Prejel je številna mednarodna priznanja, med njimi tudi najbolj prestižno Fieldsovo medaljo leta 2010, ki jo vsake štiri leta podeljuje Mednarodni matematični kongres matematikom, mlajšim od 40 let.

Ker je strasten matematik, si želi to strast deliti tudi z drugimi, zato je pobudnik poljudne promocije znanosti; predava v osnovnih šolah, gimnazijah, znanstvenih festivalih, je reden gost televizijskih oddaj. Napisal je tudi več poljudnih knjig; njegov Živi teorem (2012) bo kmalu izšel tudi v slovenskem prevodu.

Več o dr. Villaniju si lahko preberete na njegovi spletni strani: http://cedricvillani.org/
 
Lahko pa prisluhnete tudi pogovoru novinarke Radia Slovenija Maje Ratej z dr. Villanijem. Pogovor je nastal leta 2014: https://val202.rtvslo.si/2014/12/nisem-sam-izbral-matematike-ona-je-izbrala-mene/