Domov > Obvestila > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Datum objave: 5. 6. 2017
Vir: Splošno obvestilo
Peto (in zadnje) predavanje "Planetarni sistemi okrog drugih zvezd" bo imel Klemen Čotar v četrtek, 8. junija 2017, ob 21h na AGO Golovec, predavanju sledi opazovanje s teleskopom. Obvezna rezervacija brezplačne vstopnice. Vljudno vabljeni!

Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid) prireja v letu 2017 vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.

Brezplačne vstopnice so na voljo na torek pred predavanjem (6. junija ob 19. uri) na tej spletni strani. Število prostih mest je 30.

 

Program večera:

Predavanje Planetarni sistemi okrog drugih zvezd

Klemen Čotar

V preteklih letih smo lahko spremljali množico vesoljskih misij, ki s svojimi kompliciranimi manevri postopoma odkrivajo zakonitosti objektov v našem Osončju. Kljub temu, da še vedno dokaj slabo poznamo določene objekte v naši bližnji okolici, znanstveniki že dalj časa gledajo onkraj našega Osončja in iščejo planetarne sisteme okrog drugih zvezd. Vendar zakaj? Eden boljših odgovorov za to je razjasnitev že dolgo nerazrešenih vprašanj o obstoju Zemlji podobnih planetov. V predavanju si bomo ogledali zgodovino odkrivanja planetov okrog drugih zvezd, metode ki jih znanstveniki uporabijo za takšna odkritja in zanimiva odkritja zadnjih nekaj let.

Predavanje traja 45 minut. 

 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na poletnem nebu. Prvi pogled bomo namenili Jupitru in njegovim lunam. V primeru oblačnega vremena bomo nebesne objekte prikazali v Stellariumu in za vajo sestavili teleskop Celestron 11.

 

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec