Domov > Obvestila > Večeri na astronomskem observatoriju

Večeri na astronomskem observatoriju

Datum objave: 11. 10. 2017
Vir: Splošno obvestilo
Prvo predavanje nove sezone ciklusa večerov bo "Od vodika do človeka", ki ga bo imel Klemen Čotar v četrtek, 12. oktobra 2017, ob 19. uri na AGO Golovec, predavanju sledi opazovanje s teleskopom. Obvezna rezervacija brezplačne vstopnice. Vljudno vabljeni!

Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana - zemljevid) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.

Brezplačne vstopnice so na voljo na torek pred predavanjem (10. oktobra ob 19. uri) na tej spletni strani. Število prostih mest je 30.

 

Program večera v četrtek, 12. oktobra, ob 19. uri:

Predavanje Od vodika do človeka

Klemen Čotar

Kemični elementi iz katerih smo sestavljeni ljudje in vsa naša okolica so po Velikem poku začeli nastajati po celotnem vesolju. Vodikova in helijeva jedra so se pojavila kot prva, ko se je zgodnje vesolje dovolj ohladilo. Iz njiju pa so počasi nastali še težji elementi. V predavanju si bomo ogledali od kod so prišli različni elementi periodnega sistema in kakšni so morali biti njihovi pogoji za nastanek.

Predavanje traja 45 minut. 

 

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na jesenskem nebu. Prvi pogled bomo namenili zvezdi Vega, bele barve in bomo primerjali z zanimivo zvezdo Albireo, to je dvozvezdje beta Laboda, ki ga sestavljata dve vizualno ločeni zvezdi: oranžno-rdeča zvezda A in modro-zelena zvezda B. Opazovali bomo tudi zvezdne kopice, kroglasto kopico M13 ter nekaj galaktičnih, razsutih zvezdnih kopic, kot M11.

 

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec