Domov > Računalniški center > Možnosti za izvajanje predavanj in vaj na daljavo

Možnosti izvajanja predavanj in vaj na daljavo

(zadnja verzija 14.03.2020)

Obveščanje študentov

Preden začnete z izvajanjem pedagoškega procesa na daljavo, morate študente obvestiti, na kakšen način ga boste izvajali. Za obveščanje lahko uporabite: 

 1. Priporočena izbira je, da študente pri svojem predmetu obvestite o načinu izvajanja preko spletne učilnice UL FMF  (uporabite Forum). Obvestila poslana s foruma bodo prejeli po elektronski pošti, hkrati pa bodo obvestila tudi ostala v spletni učilnici znotraj Foruma.
 2. Uporabite Vis. Tam lahko na meniju Podatki o študentih/Študenti pri predmetu dobite seznam vaših študentov in jim pošljete obvestilo z gumbom Obvesti. 
 3. Če uporabljate kakšno drugo možnost, s katero študente obveščate o dogajanju pri svojem predmetu, uporabite ta sistem.

Interaktivna predavanja   

Pri interaktivni izvedbi predavanja ali vaje potekajo v živo, študenti pa imajo možnost pošiljati povratne informacije in vprašanja. V različnih sistemih je to rešeno na različne načine, večinoma pa je potrebno na strani predavatelja (in pri nekaterih tudi študenta) namestiti še ustrezne programe. Za takšno izvajanje trenutno predlagamo naslednje načine:

 1. Uporaba konferenčnega sistema Zoom (zoom.us) (navodila za predavatelje).
 2. Uporaba spletnih konferenc VOX na Arnesu (vox.arnes.si).
 3. Pretočno predavanje v živo preko YouTube  (www.youtube.com).
Pri vseh zgornjih načinih se shrani tudi video, ki ga študenti lahko potem gledajo ob teminu, ki jim najbolj ustreza.
 
Nekaj splošnih napotkov:
 • Zelo koristno je imeti dodaten monitor. Tako lahko na prvem monitorju delite celozaslonsko sliko, na drugem pa lahko spremljate odzive študentov (preko klepetalnice ali na kak drug način). Prav tako na drugem monitorju lahko vidite, kaj v resnici oddajate. 
 • Za boljši zvok in sliko je priporočljivo imeti zunanjo kamero. Če npr. pišete s pisalom po zaslonu, bo vgrajeni mikrofon to lovil kot zelo moteč zvok, z zunanjim mikrofonom pa se to ne bo slišalo. 
 • Za pisanje potrebujete aktivno pisalo in bodisi tablico ali pa kar zaslon, na katerega lahko pišete. Pri tem navaden zaslon, ki omogoča dotik, ni dovolj dober, potrebujete zaslon z aktivnim digitalizatorjem.   

Snemanje predavanj

Tu ni mišljeno snemanje klasičnih predavanj v predavalnici pred tablo, saj je to težko organizirati v velikem obsegu, temveč zadeve, ki jih lahko naredite sami na svojem računalniku. Namesto interaktivnih predavanj lahko uporabite posnetek predavanj ali pa pripravite video z zajemom slike na računalniku in snemanjem. Nekaj možnosti:

 1. Lahko posnamete zaslonsko sliko računalnika, kjer vrtite prosojnice ali urejate računalniški program, z zajemom zvoka iz mikrofona. Iz tega dobite video, ki ga lahko naložite na strežnik za izmenjavo video posnetkov, kot sta npr. Video Portal Arnes (video.arnes.si) ali YouTube (www.youtube.com). Namesto tega lahko voideo naložite tudi na OneDrive, saj ima vsaj zaposleni v okviru Office365 na voljo 100GB prostora. Potem študentom pošljete ali objavite povezavo na datoteko. Videov ne shranjujte na spletni učilnici ali spletnih straneh, temveč objavite le povezavo. 
 2. Za snemanje zaslonske slike in zvoka lahko v okolju Windows 10 uporabite XBox Game Bar. Ko ga omogočite, do njega dostopate z Windows+G. Posnetki se privzeto shranijo na Videos/Captures.
 3. Za zajem slike posameznega (dela) zaslona sta v okolju Windows vgrajena Snipping Tool in Snip & Sketch (Windows+Shift+S). Zajeto sliko lahko dopolnite s črtami, oznakami, … 
 4. Alternative so prosto dostopna orodja za snemanje zaslona in zvoka, preprosta rešitev za okolje Windows je  Free Cam (www.freescreenrecording.com). Močnejše prosto orodje (Windows, Linux, Mac) je OBS Studio (obsproject.com), ki omogoča zajem zaslona, uporabo več virov in tudi sočasno predvajanje.
 5. Za urejanje posnetkov je na voljo npr. ShotCut (shotcut.org)

Spletne učilnice FMF

Če še ne uporabljate Spletnih učilnic FMF je mogoče pravi trenutek, da jih pričnete uporabljati. Prednost pred ostalimi sistemi je, da je zadeva podprta s strani FMF, učilnice se npr. samodejno kreirajo na začetku študijskega leta. Poleg obveščanja študentov omogoča tudi druge uporabne zadeve, kot so npr. kvizi, ankete, forumi, klepeti, itd. 

Nekaj zadev, ki jih lahko uredite s pomočjo spletne učlilnice:

 1. Objavljate lahko učna gradiva, kot so npr. PDF prosojnice, računalniški programi, slike in podobno. Ko se dela spletna učlilnica za naslednje leto, že vsebuje vsa gradiva, ki jih boste dodali letos, tako da s časom potrebujete vedno manj časa za urejanje dodatnega gradiva.
 2. V spletni učilnici lahko razpišete domače naloge, študenti oddajo rešitve, vi pa jih v spletni učilnici ocenite.
 3. V času, ko preverjanje v obliki pisnih ali ustnih izpitov ni možno, lahko uporabite kvize v spletni učilnici. Pripravite lahko seznam vprašanj s številskimi odgovori (realna števila, ni nujno cela), tako da ima vsak študent svoj (naključen) nabor vprašanj in mora nanje odgovoriti tako, da z dovolj veliko natančnostjo vpiše število, ki predstavlja rezultat. Ta sistem npr. uporabljamo pri numeričnih predmetih, kjer študenti kvize rešujejo v računalniški učilnici s pomočjo Matlaba. Namesto tega bi jih lahko sedaj reševali na daljavo vsak na svojem računalniku.
 4. V spletni učilnici lahko uredite GDPR varen način za izbiranje tem diplomskih nalog ali tem na seminarju. Uporabite dejavnost Možnost, kjer razpišete teme kot termine, in omejite, da vsak študent lahko izbere samo eno izbiro. 
Če spletna učilnica za vaš predmet še ne obstaja, pa bi jo radi uporabljali, javite Matiji Pretnarju ali Matjažu Željku, vodji RC.

Ostalo

Za hiter klepet med zaposlenimi (zna biti bolj učinkovit kot elektronska pošta) imamo na FMF svoj strežnik Slack na naslovu https://ul-fmf.slack.com/.

Pozor - Slack ni povezan z aktivnim imenikom, zato geslo, ki ga običajno uporabljate na FMF, ne bo delovalo. Ob prvi prijavi na dnu strani izberete možnost “If you have an @fmf.uni-lj.si email address, you can create an account.“, od koder vas bo stran preusmerila na obrazec za izdelavo novega računa. 

Če imate sami kak poučen zgled, bi radi dodali še kakšno uporabno informacijo ali pa karkoli popravili, mi pišite po elektronski pošti na bor.plestenjak@fmf.uni-lj.si ali pa uporabite Slack.