Domov > Računalniški center > VPN
Kako do VPN-ja?
  • Navodila (PDF, 2.6 Mb)
    Navodila za namestitev VPN-ja.

VPN– 'virtual private networking'

S spremembo določenih omrežnih naprav na našem omrežju in omrežju Univerze v Ljubljani smo v RC dobili možnostm, da vse sodelavce FMF in IMFM omogočimo t.i. VPN.

Kaj sploh je VPN?

VPN vam omogoča, da se preko VPN vmesnika, ne glede na to, kje se nahajate, z uporabo modema ali obstoječega omrežja, direktno povežete na računalniško omrežje fakultete.

Zakaj je to koristno?

Nekateri strežniki vas zaradi varnosti pri pristopu preverjajo. Če se izkaže, da vaša IP številka (ta številka je nekaj takega kot npr. številka telefona, le da velja za računalnik) ni na seznamu zaželenih računalnikov ali skupine računalnikov vam strežnik dostop prepreči.

Vzemimo, da na fakulteti lahko neovirano dostopate do člankov na naslovu www.xyz.com. Da vam je to omogočeno je morala fakulteta plačati neko naročnino in na strežniku www.xyz.com so med tiste, ki jim je dovljen dostop vpisali tudi IP številke omrežja fakultete.

Ko pridete domov, se preko modema povežete na, recimo, 'Arnes' ali 'Siol'. Poskusite prebrati članek, ki se nahaja na naslovu www.xyz.com. Dostop vam je zavrnjen. Zakaj? IP številke, ki jih dobite po povezavi preko omrežja 'Arnesa' ali 'Siola' niso iste kot tiste na fakulteti. Ker jih ni med dovoljenimi, vam je strežnik zavrnil dostop. Enako velja, če se nahajate na kakšnem drugem omrežju – npr. na omrežju kake druge fakultete ali pa morda celo nekje v tujini.

Rešitev je v tem, da ko ste že v omrežju Intrenet (bodisi preko modema, bodisi je vaš računalnik že v stalnem omrežju), poženete še program, ki omogoči VPN povezavo z omrežjem fakultete. Ko je povezava vzpostavljena, dobite veljavno IP številko fakultetnega omrežja. Ko boste sedaj poskusili prebrati članek na strežniku www.xyz.com, se bo vaš računalnik predstavil z IP številko, ki jo je dobil na fakulteti. Ker je ta številka med tistimi, ki jih ima www.xyz.com vpisane kot veljavne, vas bo strežnik spustil naprej in vam omogočil dostop.