Domov > Študenti matematike > Erasmus > Erasmus izmenjava v Padovi - odlična izkušnja

Erasmus izmenjava v Padovi - odlična izkušnja

Ja, bila je zelo lepa izkušnja. Mogoče bi kdo pričakoval, da je erasmus izmenjava strogo uokvirjena v študij, zgolj na drugi ustanovi pač. Pa ni tako. Najbolj pomembne stvari, ki sem se jih naučil in doživel v obdobju izmenjave, niso bile preveč povezane s študijem.

 

V pestri multinacionalni druščini smo vsi pokazali svoje tipične lastnosti, značilne za narod, ki mu pripadamo. Še posebej sem z velikim zanimanjem opažal temperament, energijo ljudi, sproščenost in domišljijo v prijetnih večerih ob kitari, žaru in alkoholu v parku pod našim študentskim domom. Z veseljem sem bil organizator teh večerov, da  je ščasoma naslov barbecue prešel v borbecue.

 

Seveda to ni bil edini družabni dogodek. V Padovi je dobro organizirano društvo erasmus študentov, kar se mi zdi zelo pomembno. Organizirali so nam tedenske zabave, izlete, tečaje in delavnice. Ob prihodu je bil moja italijanščina na nizkem nivoju ter tudi angleščine nisem imel ravno v mezincu. Po šestih mesecih z angleščino nisem imel več težav, italijanščino sem precej popravil, naučil sem se celo nekaj nemških besed, ker sem imel avstrijca za cimra. Najbolj me je presentil, ko se mi je predstavil kot matematik, algebraik. Imel sem res srečo, saj je bil najboljši cimer in ostal mi je dober prijatelj, ki sem ga v naslednjem letu kar dvakrat obiskal na Dunaju.

 

Bil sem v četrtem letniku in načeloma mi ni bilo treba storiti nič za študij. Vendar nisem pustil študija na stranskem tiru. V Padovi imajo trimestrski bolonjski študij. Trimestri obsegajo 9 do 10 tednov. Da bi v krajšem obdobju predelali dovolj snovi, so predavanja ustrezno bolj zgoščena, kar pomeni, da sem v enem trimestru lahko izbral le peščico predmetov, katerih predavanja pa so tedensko obsegala precej ur. Predmete sem si lahko izbiral iz triletnega programa (področje verjetnosti in numerika) ter dveletne specializacije (optimizacija, logika). Izpite sem opravljal v italijanščini, vendar bi jih lahko tudi v angleščini. Seveda so bila predavanja v italijanščini, saj bi bila angleščina za italijanske študente prehud zalogaj.

 

Za erasmus izmenjavo sem se odločil v začetku avgusta, kar je v bistvu precej pozno, če gledamo, da bi na univezo moral poslati vlogo že marca. Dejansko je obstajala organizirana opcija izmenjave zgolj s Prago, vendar me ta ni privlačila. Zato sem si izbral Padovo, ki je relativno zelo blizu, je po velikosti univerze podobna Ljubljani in sem imel odlične povezave. Ko sem se, kot sem omenil, precej pozno pojavil na univerzi s svojo željo, sem imel srečo in je bila med univezama že podpisana bilateralna pogodba. Vendar pa ni bila podpisana pogodba med matematičnima oddelkoma, tako da sem na koncu uradno prišel v Padovo prek fakultete za kemijo, kjer je bilo še prosto mesto. Do prenočišča sem prišel zgolj z izpolnjenim obrazcem, ki sem ga poslal za-to zadolženi organizaciji.

 

Bor Harej