Domov > Študenti matematike > Erasmus > Santander, Španija, 2007-2008

Espania, el pais de las fiestas!

In res je tako! Sobote so svete, tako svete, da so ulice skoraj neprehodne, saj so vsi v akciji, vsi pripravljeni na še eno divjo soboto - staro, mlado, vsako pač na svoja priljubljena mesta, celo trgovine delajo do poznih ur, za še zadnje nakupe, saj v nedeljo vsi počivajo - kupit je mogoče samo kruh in sladkarije... In ja, že smo pri nedelji, ki je gospodov dan, ko nihče ne dela, vsi počivajo, saj je sobota bila preveč divja...

            Potem so pa tukaj še vsi možni prazniki - tisti krščanski, ki pri nas še na koledarju niso omenjeni, so v Španiji državni... In po približno enem mesecu bivanja na polotoku, ugotoviš, da je delovnih dni zelo malo - in takrat ti je šele jasno, zakaj začnejo s predavanji že sredi septembra!

            Kljub temu je študij zelo resna zadeva, ki se je tamkajšnji študentje bistveno bolj odgovorno lotevajo kot mi - če ne zaradi drugega pa zato, ker je plačljivo - vsak predmet posebej je treba plačati, so pa, morda tudi zato, predavanja dosti bolj prijazna, predvsem pa veliko bolj človeška. Nasploh je študij lažji kot pri nas, matematika, tako kot tudi splošna izobrazba je na nižjem nivoju, na kar se pa kot tuji študent ne gre zanašati, saj so jezikovne ovire pač večje in s tem »bluzenje« odpade.

            Po drugi strani so pa Španci zelo topli in prijazni in izobrazba gor ali dol, na tem področju bi se mi lahko marsičesa naučili. Iz tujih študentov, neveščih jezika, se ne norčujejo (kot se je znalo zgoditi pri nas) vendar mu ob vsaki priliki dajo besedo in ga za vsak pravilen stavek nagradijo. Učenje jezika tako res ni problem - po drugi strani pa drugih jezikov tako ali tako ne znajo in je tako integracija lahko zelo hitra!

            Kar se Erasmus življenja tiče, nisem pravi naslov, o tem je več povedal Bor - verjetno je v Santanderju podobno kot v Padovi, s to razliko, da v Santanderju bivanje v domu za tujega študenta ni možno - ima pa 7 plaž, ki so več kot odlična kompenzacija! Dejstvo, da zime ni je samo se dodatna podkrepitev prejšnje trditve!

            Za konec pa samo še to - ne bom šla tako daleč, da bi trdila, da je to najboljša izkušnja v življenju, je pa zagotovo v »top 10« in jo svetujem vsakemu, ki ima možnost, saj so izpiti res breme, ki se ga načeloma lažje rešiš, vendar je to le kapljica v morju bogastva, ki ti ga nudi življenje v tujini...