Izdelava zaključnega dela v formatu PDF/A-1b

Zaključno delo, ki ga oddate v visokošolski informacijski sistem VIS, mora biti v ustrezni verziji formata PDF/A, v nasprotnem primeru oddaja ni mogoča. Za izdelavo dela v tem formatu imate na voljo 3 načine:

Pretvorba datoteke iz formata .doc/.docx v format PDF/A-1b:
V dokument vpišite potrebne metapodatke. Pojdite na File > Info > Show all properties (desno spodaj), in vpišite ustrezne podatke v polja Author, Title, Company (vpišite »Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko«), Tags (vpišite ključne besede). Nato dokument shranite kot PDF/A1-b. To storite tako, da izberete zavihek File > Save as > Save as type: PDF > Options (spodaj) > PDF options > ISO 19005-1 compliant PDF/A1-b.

Ustvarjanje PDF/A-1b dokumentov neposredno iz .tex datoteke:
Predloga diplom in magisterijev na UL FMF že vsebuje potrebne ukaze za izdelavo dokumentov v PDF/A-1b formatu, za kar poskrbi paket »pdfx«, ki je že naložen z možnostjo »a-1b«. Ustvarjena datoteka bo v PDF/A-1b formatu, če niste vključili nobenih prepovedanih elementov, npr. prosojnih slik. Če želite paket uporabljati v drugih dokumentih, so navodila za uporabo tukaj: http://mirror.hmc.edu/ctan/macros/latex/contrib/pdfx/pdfx.pdf.

Pretvorba obstoječe PDF datoteke:
Ta možnost je najmanj priporočena, a deluje skoraj vedno. Pred pretvarjanjem v PDF/A-1b v dokument vnesite metapodatke, z izbiro File > Properties > Document properties. Zaključno delo lahko v format PDF/A-1b pretvorite s pomočjo programa Adobe Acrobat Pro (program je nameščen na računalniku v Matematični knjižnici): Tools > Print Production > Preflight > Convert to PDF/A-1b.

Preverjanje ustreznosti dokumenta

V pregledovalniku PDF datoteke preverite, ali vaša datoteka vsebuje prave metapodatke: File > Properties > Document properties. Preverite tudi, da vaša PDF datoteka ustreza PDF/A-1b standardu, tako da uporabite enega izmed spletnih validatorjev, npr. https://www.pdf-online.com/osa/validate.aspx , ali uporabite funkcijo Preflight v programu Adobe Acrobat Pro.

Če pri izdelavi svojega zaključnega dela v PDF/A obliki potrebujete pomoč, lahko poiščete nasvet v Matematični knjižnici.

Zadnjo oddajo dela diplomskega seminarja (oddaja po zagovoru) morate narediti v Matematični knjižnici. Po tem dobite potrdilo, ki ga potrebujete za prevzem potrdila o diplomiranju.