Preskoči na glavno vsebino

Računalniška delavnica – Filip Koprivec: Solidity

Datum objave: 1. 4. 2024
Obvestilo vsem študentom FMF
četrtek
4
april
Ura:
16.15
Lokacija:
P.01, Jadranska 21 in prek Zooma

Programski jezik solidity je najpogostejši jezik za razvoj pametnih pogodb na platformah s tehnologijo veriženja blokov (blockchain).

Na delavnici si bomo ogledali osnove tehnologije veriženja blokov, njen namen, katere probleme rešuje, prednosti ter slabosti. Spoznali bomo osnove jezika solidity, si pripravili razvojno okolje in pripravili osnovno pametno pogodbo. Pogodbo bomo objavili na testnem omrežju in pokazali, kako lahko z njo komuniciramo prek raziskovalca verige blokov in vtičnika Metamask. Pripravili si bomo pogodbo, ki implementira protokol ERC20 in prek nje ustvarili svoj lastni (zamenljivi) žeton ter se poigrali z njim.

Za delavnico potrebujete:

  • Znanje kateregakoli običajnega programskega jezika (Python, OCaml, JavaScript...).
  • Brskalnik Chrome oz. Firefox z nameščenim vtičnikom metamask. Računa za vtičnik ni potrebno ustvarjati, saj bomo čez uporabo šli na delavnici.
  • Če bi radi delavnici sledili lokalno si na računalnik namestite zahteve opisane na https://hardhat.org/tutorial/setting-up-the-environment in urejevalnik po izbiri.
  • S pomočjo brskalnika z vtičnikom metamask (najbolje Chrome ali izpeljanke) lahko celotno okolje uporabljate tudi prek spletnega vmesnika remix in s tem ne potrebujete dodatnih namestitev.

Delavnica je ponovitev delavnice izpred dveh let.

PRIJAVE in več informacij o računalniških delavnicah lahko najdete na spletni učilnici.