Večeri na astronomskem observatoriju: Kozmični delci

Datum objave: 3. 6. 2021
Splošno obvestilo
četrtek
10
junij
Ura:
21.00 - 23.00
Četrtek, 10. junija 2021 ob 21. uri, preko aplikacije Zoom

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek "Večeri na astronomskem observatoriju". Program, ki poteka na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 10. junija, ob 21. uri:

Kozmični delci

Rok Vogrinčič

(Astronomska skupina FMF UL)

Kozmični delci so visoko-energijski nabiti delci, katerih izvor zaenkrat še ni natančno znan. Opazovanja nakazujejo, da nekateri od njih verjetno nastanejo ob eksplozijah supernov in imajo izvor v naši Galaksiji. Težavo pri ugotavljanju izvora predstavlja spremenljivo magnetno polje Galaksije, saj se nabitim delcem tekom potovanja v magnetnem polju, pot ukrivi. V predavanju bom predstavil kratek zgodovinski pregled odkrivanja kozmičnih delcev, njihovo energijsko porazdelitev ter procese, ki vodijo do njihovega pospeševanja. Poudarek bo predvsem na galaktičnih kozmičnih delcih in njihovi interakciji z medzvezdno snovjo in magnetnim poljem. V predavanju bom govoril tudi o vplivu kozmičnih delcev na Zemljo ter o metodah za njihovo detekcijo.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V okviru delavnice bomo s 25-cm teleskopom in CCD kamero posneli nekaj zanimivih nebesnih objektov (kroglasto kopico M3, komet 2020 T2 (Palomar) in galaksijo M101 v Velikem medvedu). V primeru slabega vremena si bomo s pomočjo programa Stellarium ogledali zanimivosti nočnega neba v mesecu juniju.

Delavnica traja 60 minut.