Večeri na astronomskem observatoriju: James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij

Datum objave: 7. 12. 2021
Splošno obvestilo
četrtek
9
december
Ura:
18.00
Lokacija:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 9. decembra 2021 ob 18. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) v šolskem letu 2021/22 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 9. decembra, ob 18. uri:

James Webbov Vesoljski Teleskop: Od vode na Marsu do prvih galaksij

prof. dr. Maruša Bradač

University of California Davis

Tokrat bomo govorili o najnovejšem vesoljskem teleskopu, James Webbovem vesoljskem teleskopu, ki ga bomo v vesolje izstrelili konec tega meseca. Teleskop nam bo omogočil pogled daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij. Razkrival bo pa tudi skrivnosti planetov izven našega osončja, kot tudi vode na Marsu. Ta najmogočnejši in največji vesoljski teleskop doslej je poln novih tehnološki dosežkov. V tem predavanju bom govorila o le teh, kot tudi prodrobneje opisala, kaj si od teleskopa obetamo in kako poteka moje delo znanstvenika, ki sodeluje pri razvoju teleskopa. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana

Astronomska skupina FMF UL

V primeru lepega vremena bomo opazovali s 25 cm robotskim teleskopom na daljavo. Slikali bomo s CCD kamero zanimive objekte na zimskem nebu. V dolgih pozno jesenskih večerih lahko občudujemo severni del Rimske ceste, ki se vije od zahodnega neba od ozvezdja Orla, Lisičke, Laboda, v zenitu Kasiopeje in proti vzhodu Perzeja, Voznika, Oriona ter Dvojčkov. S teleskopom se bomo sprehodili med množico zvezd, zvezdnih kopic ter oblakov medzvezdnih plinov in prahu. Delavnica traja 60 minut.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.