Večeri na astronomskem observatoriju

Datum objave: 9. 2. 2021
Splošno obvestilo
četrtek
11
februar
Ura:
18.00
Četrtek, 11. 2. 2021 ob 18h, preko aplikacije Zoom

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek "Večeri na astronomskem observatoriju". Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 11. februarja, ob 18. uri:

Zvočni zapisi vesoljskih pojavov

dr. Dunja Fabjan

Vesolje in vesoljske pojave ponavadi občudujemo na posnetkih zemeljskih in vesoljskih teleskopov. Toda posnetki zdaleč niso vse, saj lahko marsikateremu pojavu, ki je povezan z vesoljem, tudi prisluhnemo. V predavanju boste lahko poslušali izbrane zvočne zapise nekaterih zanimivih astrofizikalnih pojavov ali podatkov iz vesoljskih sond in teleskopov. Pojave bom obrazložila ter tudi omenila prispevek nekaterih astrofizičark. S predavanjem bomo namreč obeležili Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znameniti zimski šesterokotnik, zvezdno kopico Plejade, Orionovo meglico in Rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo planete okoli drugih zvezd v manjših teleskopih. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom. Povezava za vstop je https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/96461617724

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO Golovec.