Večeri na astronomskem observatoriju: Predstavitev knjige Lisičja luna

Datum objave: 10. 5. 2022
Splošno obvestilo
četrtek
12
maj
Ura:
20.00
Lokacija:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 12. maja 2022 ob 20. uri

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) v šolskem letu 2021/22 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal v živo in na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Število prostih mest je 30. Število udeležencev na zoomu ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 12. maja, ob 20. uri:

Predstavitev knjige Lisičja luna

Pogovor z avtoricama, pisateljico Mašo Ogrizek in ilustratorko Tino Dobrajc, bo vodila urednica dr. Tina Bilban. Odlomke iz knjige bo brala Maja Pan.

Od izida knjige Lisičja luna, ki je izšla pri založbi MIŠ, je minilo že nekaj polnih lun. A počakali smo, da so dnevi ponovno postali daljši. In noči toplejše. Na Luno bomo poleteli na kot noč temnem, žametnem glasu Pavla Mihailovskega, ki ga bosta spremljala Tim Jerman na saksofonu in Jaka Špehar na klavirju. Če nam bo vreme naklonjeno, se zberemo pred observatorijem. V nasprotnem primeru bo predstavitev v stavbi.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali teleskopom v živo. Luna je štiri dni po prvem krajcu in štiri dni pred ščipom in bo v ugodni legi za opazovanje zvečer. Podrobno si bomo ogledali morja, kraterje, gorovja in doline na površju Lune. Uporabili bomo različne teleskope in različne povečave ter filter za opazovanje Lune. Potem si bomo ogledali še nekaj svetlih zvezd in odprtih zvezdnih kopic. Delavnica, ki bo tokrat potekala samo v živo traja 60 minut.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.