Večer na astronomskem observatoriju: Fizika podnebnih sprememb

Datum objave: 7. 6. 2022
Splošno obvestilo
četrtek
9
junij
Ura:
20.30 - 22.30
Lokacija:
AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana
Četrtek, 9. junija ob 20.30

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) v šolskem letu 2021/22 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal v živo in na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število prostih mest je 30. Število udeležencev na zoomu ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Program večera v četrtek, 9. junija, ob 20.30:

Fizika podnebnih sprememb

dr. Žiga Zaplotnik

(FMF UL)

Podnebne spremembe so že zdavnaj presegle okvire znanosti in postajajo vse bolj politična tema. Ob spremljanju grafov naraščanja koncentracije ogljikovega dioksida, temperature, zviševanja gladine morja, taljenja arktičnega ledu pa pogosto tudi sami pozabimo na osnovno fiziko. Zakaj točno naraščanje koncentracij toplogrednih plinov pomeni ogrevanje? Se ozračje povsod ogreva? Podrobno razumevanje podnebnih sprememb in poznavanje fizikalnih dokazov, da je zanje nedvoumno kriv človek, je ključno tudi pri uspešnem tolmačenju podnebnih sprememb neodločenim odločevalcem in javnosti. V predavanju bomo navedli nekaj zgledov, ki jasno ovržejo vsakršen dvom o naši krivdi. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Herman Mikuž

(Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali s teleskopom v živo. Luna bo tri dni po prvem krajcu in bo v ugodni legi za opazovanje zvečer. Podrobno si bomo ogledali morja, kraterje, gorovja in doline na površju Lune. Ogledali si bomo še nekaj svetlih zvezd in zvezdnih kopic. Delavnica traja 60 minut in bo potekala samo v živo.

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AO UL FMF.