Preskoči na glavno vsebino

Sprehod skozi vesolje

Datum objave: 3. 1. 2014
Sprehod skozi vesolje
Prvo predavanje letošnjega cikla poljudnih astronomskih predavanj "Sprehod skozi vesolje" bo v četrtek, 9. januarja 2014, ob 18:00 v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani. O astronomiji v arhitekturi in urbanizmu majevske metropole Tikal bo predaval izr. prof. dr. Ivan Šprajc (ZRC-SAZU).

Že dalj časa vemo, da so Maji, ki so med ljudstvi stare Amerike dosegli najvišjo raven astronomskega znanja, svoja piramidalna svetišča in druge pomembne stavbe usmerjali proti vzhajališčem in zahajališčem Sonca in nekaterih drugih nebesnih teles, šele nedavno opravljena sistematična raziskava pa je razkrila vrsto podrobnosti o rabi in pomenu tovrstnih orientacij. Rezultati analize podatkov, zbranih z natančnimi meritvami na več kot 80 arheoloških najdiščih v nižavjih polotoka Jukatana, kažejo, da so solarne orientacije omogočale določanje poljedelsko pomembnih datumov s pomočjo osnovnih ciklov koledarskega sistema. Monumentalna arhitektura v Tikalu, enem največjih majevskih mest, predstavlja posebno zanimiv primer, saj mnoge dobro ohranjene stavbe zelo jasno razodevajo astronomske in koledarske principe, ki so pogojevali njihove usmeritve in celo prostorsko razporeditev.

Vljudno vabljeni.

POZOR: Letos je lokacija predavanj spremenjena, in sicer bodo vsa predavanja potekala v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana. Prav tako je spremenjena ura, in sicer se bodo vsa predavanja pričela ob 18:00. Vstop je prost.
Več informacij in razpored predavanj najdete na spletni strani Portal v vesolje.