Predavanje akad. prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona

Datum objave: 5. 4. 2017
Posnetki izbranih predavanj
Geometry and Physics: Cross–Fertilization and Missed Opportunities

V četrtek, 1. 12. 2016, je Fakulteto za matematiko in fiziko obiskal akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon, predsednik European Research Councila. V okviru svojega obiska je prof. Bourguignon predaval na Matematičnem kolokviju. Njegovo predavanje z naslovom Geometry and Physics: Cross–Fertilization and Missed Opportunities si je mogoče ogledati na portalu Videolectures.

Prof. Bourguignon je skozi celotno kariero deloval v Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Med leti 1986 in 2012 je bil profesor na École polytechnique, med leti 1994 in 2013 pa direktor znamenitega inštituta Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS) v Parizu. Med 1990 in 1992 je bil predsednik Société Mathématique de France in presednik European Mathematical Society od 1995 do 1998. Je bivši član upravnega odbora organizacije EuroScience (2002-2006). Predsednik European Research Councila (ERC) je postal v začetku leta 2014.

V vlogi raziskovalca je profesor Bourguignon največ prispeval na področju diferencialne geometrije. Prispeval je celo vrsto pomembnih del o problemih, ki obravnavajo mnogoterosti z različnimi posebnimi diferencialnogeometrijskimi strukturami, na primer s Kähler-Einsteinovimi metrikami. Veliko se je ukvarjal tudi z diferencialnogeometrijskim pristopom k analizi parcialnih diferencialnih enačb. Zelo pomembno je njegovo delo na področju matematične fizike. Prispeval je globoke rezultate k splošni relativnostni teoriji. Eno od osrednjih vlog v njegovem delu predstavlja pojem Riccijeve ukrivljenosti.

Za svoje delo je prejel vrsto priznanj, denimo leta 1987 nagrado Prix Paul Langevin in leta 1997 nagrado Prix du Rayonnement Français, ki mu jo je podelila Académie des Sciences de Paris. Je tuji član španske Kraljeve akademije znanosti. Leta 2005 je bil izvoljen za častnega člana London Mathematical Society in je tajnik matematične sekcije v Academia Europaea. Leta 2008 je prejel častni doktorat Univerze Keio na Japonskem, leta 2011 pa častni doktorat univerze Nankai University na Kitajskem.

Srečanje smo pripravili v sodelovanju in s prijazno pomočjo prof. dr. Draška Veselinoviča in Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja iz Bruslja (SBRA).