Nova objava v Nature Astronomy: vrtiljak štirih zvezd

Datum objave: 12. 5. 2022
Splošno obvestilo
Danes objavljeni članek v reviji Nature Astronomy (Merle et al.), katerega soavtorja sta tudi Tomaž Zwitter in Gregor Traven z UL FMF, obravnava fizikalno zgradbo in razvoj nedavno odkritega četvornega sistema zelo mladih zvezd, katerega zvezde so na zelo majhnih medsebojnih razdaljah. Avtorji pokažejo, da bodo medsebojne interakcije zelo verjetno vodile v zlivanje zvezd in s tem nastanek supernove tipa Ia.
Nova objava v Nature Astronomy: vrtiljak štirih zvezd
Tirnice para dvojnih zvezd v četvornem sistemu HD 74438. Dvojni zvezdi v enem in drugem paru imata periodi 4 in 21 dni, medtem ko se oba para obkrožita v 6 letih. Nekoč v prihodnosti se zvezde v tem sistemu lahko združijo in povzročijo eksplozijo supernove (ilustrirano spodaj desno).

Dvojne zvezde so v naravi relativno pogoste, dvakratnih dvojnih zvezd, to je četvorčkov, pa poznamo le malo. Danes objavljeni članek v reviji Nature Astronomy (Merle et al.), katerega soavtorja sta tudi Tomaž Zwitter in Gregor Traven z UL FMF, obravnava fizikalno zgradbo in razvoj nedavno odkritega takega četvornega sistema zelo mladih zvezd, katerega zvezde so na zelo majhnih medsebojnih razdaljah. Avtorji pokažejo, da bodo medsebojne interakcije zelo verjetno vodile v zlivanje zvezd in s tem nastanek supernove tipa Ia. Take supernove so primarni standardni svetilniki za merjenje razdalj v vesolju. V članku avtorji opozorijo, da lahko nastanejo tudi kot posledica medsebojnih interakcij med zvezdami v četvornih zvezdah.

Bolj poglobljeno lahko o članku preberete na spletni strani Astronomske skupine: https://astro.fmf.uni-lj.si/?p=983

T. Merle, A. S. Hamers, S. Van Eck, A. Jorissen, M. Van der Swaelmen, K. Pollard, R. Smiljanic, D. Pourbaix, T. Zwitter, G. Traven, G. Gilmore, S. Randich, A. Gonneau, A. Hourihane , G. Sacco and C. C. Worley A spectroscopic quadruple as a possible progenitor of sub-Chandrasekhar type Ia supernovae Nature Astronomy, Letters https://doi.org/10.1038/s41550-022-01664-5