Fakulteta za matematiko in fiziko, Oddelek za fiziko

Datum objave: 28. 6. 2022
Zaposlitveni oglas
Raziskovalec / doktorand (redna zaposlitev, rok za prijavo od 1. avgusta 2022 naprej)

Priložnost za zaposlitev in doktorski študij

Kvantna prepletenost in kvantna superpozicija sta v središču kvantne fizike in omogočata medsebojno povezovanje oddaljenih kvantnih sistemov, na primer prepletanje gibanja optomehanskih sistemov s spinskimi stanji atomov. Hkrati se lahko uporablja kot temeljni vir za kvantne komunikacijske protokole, kot je teleportacija kvantnega stanja ali za kvantno izboljšane senzorje.

V okviru doktorskega dela boste izvajali raziskave novih načinov kvantnega prepletanja, kar bo kasneje omogočilo sklopitev na optomehanske in atomske sisteme ter zamenjavo prepletenosti v smeri prihodnjih kvantnih repetitorjev. Prispevali boste tudi k slovenskim prizadevanjem za izgradnjo evropske kvantne komunikacijske infrastrukture v tesnem sodelovanju z drugimi vodilnimi raziskovalnimi skupinami v Evropi.
Delo bo potekalo v novem visokotehnološkem laboratoriju Fakultete za matematiko in fiziko na področju kvantne prepletenosti, manipuliranja kvantnih bitov, kvantne komunikacije in kvantnega računalništva.

Delovanje doktoranda:

  • implementacija najnovejših načinov kvantnega prepletanja,
  • vzpostavitev in izmenjava kvantne prepletenosti na velikih razdaljah.

Za ta projekt bo v skupini prof. R. Kaltenbaeka možnost zaposlitve doktorskega študenta, s predvidenim datumom začetka dela 1. oktobra 2022.

Kontakt:
R. Kaltenbaek (rainer.kaltenbaek@fmf.uni-lj.si)
A. Ramšak (anton.ramsak@fmf.uni-lj.si)


Za vsebino oglasa, nadaljnji proces izbire kandidata in obliko medsebojnega sodelovanja med kandidatom in delodajalcem odgovarja delodajalec. Več informacij je na voljo tu.