Fakulteta za matematiko in fiziko, Oddelek za fiziko

Datum objave: 22. 7. 2022
Zaposlitveni oglas
Podoktorski raziskovalec (fizika, 30 mesecev z možnostjo podaljšanja) (redna zaposlitev, rok za prijavo 31. avgust 2022)

Razpisano delovno mesto se bo osredotočalo na razvoj kvantnega omrežja v Sloveniji, ki je del prizadevanj za implementacijo Evropske kvantne komunikacijske infrastrukture. Raziskava bo potekala v skupini prof. dr. Rainerja Kaltenbaeka.

Vaše naloge:

  • Delo v zvezi z demonstracijo delitve kvantnega ključa na velikih razdaljah z uporabo najsodobnejših enofotonskih detektorjev.
  • Raziskovanje in izvajanje novih virov kvantne prepletenosti z namenom kvantne komunikacije na velike razdalje in za povezovanje s kvantnim spominom.
  • Sodelovanje z drugimi raziskovalnimi inštituti in visokotehnološkimi podjetji za lažjo implementacijo zanesljive distribucije kvantnih ključev.

Vaš profil:

  • Uspešno opravljen doktorat iz fizike.
  • Visoka stopnja ustvarjalnosti in neodvisnega razmišljanja.
  • Izkušnje na področju kvantne optike in/ali kvantne komunikacije.
  • Zanimanje za kvantne tehnologije in/ali njihovo uporabo.

Zainteresirani kandidati so vabljeni, da predložijo podroben življenjepis, vključno s seznamom publikacij, doktorskim certifikatom in elektronskimi (e-poštnimi) kontaktnimi podatki vsaj dveh potencialnih recenzentov po e-pošti Rainerju Kaltenbaeku – rainer.kaltenbaek@fmf.uni-lj.si (z navedbo ID delovnega mesta: PD-SiQUID-FMF-2022) najkasneje do 31. avgusta 2022. Dodatne informacije tudi pri Antonu Ramšaku – anton.ramsak@fmf.uni-lj.si .

Skupina R. Kaltenbaeka vodi nediskriminatorno politiko zaposlovanja in ceni enake možnosti ter raznolikost. Skupina daje poseben poudarek povečanju števila žensk na višjih in akademskih položajih. Glede na enake kvalifikacije bodo imele prednost kandidatke.


Za vsebino oglasa, nadaljnji proces izbire kandidata in obliko medsebojnega sodelovanja med kandidatom in delodajalcem odgovarja delodajalec. Več informacij je na voljo tu.