Fakulteta za računalništvo in informatiko, Laboratorij za umetno inteligenco

Datum objave: 17. 8. 2022
Zaposlitveni oglas
Mladi raziskovalec (redna zaposlitev, rok za prijavo 27. avgust 2022)

V Laboratoriju za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko (UL) imamo prosto delovno mesto za mladega raziskovalca ali raziskovalko. Kandidat bo predvidoma zaposlen s 1. oktobrom letos, pogoj za zaposlitev pa je končan magistrski študij s povprečno oceno najmanj 8. Vse, ki vas pozicija zanima, pišite dr. Aleksandru Sadikovu (aleksander.sadikov@fri.uni-lj.si) najkasneje do 27. 8. 2022 in priložite svoj CV. Podrobnejši opis delovnega mesta je v nadaljevanju.

V Laboratoriju za umetno inteligenco je ena izmed raziskovalnih usmeritev uporaba pristopov umetne inteligence na področju medicine. Pri tem se osredotočamo predvsem na kronične bolezni, kot so npr. nevrodegenerativne bolezni, rak, psihiatrične bolezni ipd. Pri teh boleznih je zgodnja detekcija in nato tudi učinkovito spremljanje in (samo-) nadzor bolezni zelo pomemben. V realnem okolju specialisti pogosto nimajo možnosti rednega spremljanja bolnika v želeni oz. potrebni meri, kar lahko pripelje do hitrejšega napredka bolezni. Uporaba moderne IKT (kar vključuje tudi uporabo različnih senzorjev) v povezavi z umetno inteligenco lahko zelo pripomore pri presejanju, zgodnjem odkrivanju, objektivnem spremljanju in nadzoru bolezni. To posledično pomeni zmanjšanje stroškov zdravljenja in boljšo kvaliteto življenja bolnikov.

Pri implementaciji metod umetne inteligence pa ni pomemben zgolj tehnični vidik le-teh ampak je potrebno zagotoviti, da bodo uporabniki (zdravniki, bolniki) zaupali v njeno delovanje tako s tehničnega kot tudi z vidika varovanja zasebnosti in etičnosti uporabe njihovih podatkov. V tem pogledu bo poudarek na t.i. zaupanja vredni umetni inteligenci (trustworthy AI) kot tudi na razložljivi umetni inteligenci (explainable AI – XAI).

Raziskovalno sodelujemo z vrsto domačih in tujih raziskovalnih organizacij (UKC Ljubljana, Belgija: KU Leuven, Avstralija: UNSW, Nemčija: Charité Berlin, Nizozemska: Radboud UMC, Italija: Politecnico di Torino, Universita di Pavia, Španija: Universidad de Cádiz, INIBICA, Švedska: Örebro University, idr.), kar bo kandidatu omogočilo mednarodno sodelovanje in delovanje.

Od kandidata se pričakuje odlično znanje angleškega jezika, poznavanje metod strojnega učenja, znanje razvoja programske opreme, sposobnost samostojnega organiziranja dela ter natančnost in doslednost. Kandidat mora magistrsko delo zagovarjati najkasneje do sredine septembra s povprečno oceno magistrskega študija najmanj 8 (ter oceno zaključnega dela najmanj 8).


Za vsebino oglasa, nadaljnji proces izbire kandidata in obliko medsebojnega sodelovanja med kandidatom in delodajalcem odgovarja delodajalec. Več informacij je na voljo tu.