Fakulteta za strojništvo UL, Laboratorij za motorje z notranjim zgorevanjem in elektromobilnost

Datum objave: 3. 10. 2023
Zaposlitveni oglas
Doktorand, Raziskovalec, Raziskovalec z doktoratom (redna zaposlitev)

Trenutno zaposlujemo sodelavce na mednarodnem projektu, kjer sodelujemo z renomiranimi mednarodnimi partnerji:

 • MEASURED: Advanced MEAs ensuring high efficiency HDV

O laboratoriju:

V LICeM pokrivamo širok spekter tematik povezanih z razvojem simulacijskih modelov najnaprednejših energetskih sistemov, inovativnih modelov posameznih gradnikov teh sistemov in optimizacije delovanja tovrstnih sistemov. Te vsebine raziskujemo na najprestižnješih civilnih in obrambnih raziskovalnih mednarodnih in nacionalnih projektih. Smo tudi eden najuspešnejših laboratorijev z vidika števila pridobljenih mednarodnih raziskovalnih in industrijskih projektov na Univerzi v Ljubljani. Vpetost v mednarodni raziskovalni prostor nam omogoča nadgradnjo pedagoškega procesa s ciljem prenosa znanj na mlajše generacije in posledično v slovensko in mednarodno industrijsko okolje. Raziskovalne dosežke redno dokazujemo z objavami v najboljših znanstvenih revijah, industrijskimi patenti in industrijskimi simulacijskimi orodji temelječmi na naših lastnih kodah, ki so vključene tudi v simulacijska orodja svetovno vodilnih profesionalnih ponudnikov programske opreme. S ciljem doseganja novih znanstvenih prebojev in optimizacije prehoda na nizko-energetsko družo iščemo ambiciozne sodelavce.

O projektu:

Cilj projekta MEASURED je razvoj naprednih protonsko izmenjevalnih membran v visokotemperaturnih (>160Ëš C) vodikovih gorivnih celicah (HT-PEM-FC) s kombinacijo novih eksperimentalnih in simulacijskih pristopov. S tem namenom projekt povezuje številne partnerje iz mednarodnega (akademskega in industrijskega) okolja: University of Stutgart, Technische universitaet Graz, Universitat politecnica de valencia, AVL, Honeywell international, Advent Technologies. Ena ključnih preprek na poti do širše uporabe vodikovih gorivnih celic je njihova omejena obstojnost. V gorivni celici namreč poteka vrsta kemijskih in fizikalnih procesov, ki krajšajo življenjsko dobo sistema. V našem laboratoriju se s temi izzivi spopadamo tako, da z uporabo numeričnih metod opisujemo te procese, modele prilagajamo eksperimentalnim podatkom in iz njih črpamo nova spoznanja o delovanju in kvarjenju gorivnih celic. Narava našega dela je v veliki meri interdisciplinarna, tako da vam bodo prav prišle veščine iz področij kemije, fizike ali računalništvaa, prav tako pa se boste lahko za podporo na področjih, ki so vam manj poznana, zanašali na sodelavce v našem timu.

Čeprav se dotični projekt nanaša na reševanje konkretnega problema, pa je vizija našega laboratorija dolgoročna, saj se zavedamo, da se znanje potrebno za razumevanje in napovedovanje delovanja tako kompleksnih sistemov ne ustvari čez noč, ampak ga gradijo generacije raziskovalcev. Zato v laboratoriju poskušamo sodelavce vključiti tudi v druge projekte, in (v kolikor je to vaša želja) pedagoške procese. Po drugi strani je velik del našega dela močno vezan na razvojne probleme naših industrijskih partnerjev, kar vam omogoča nadaljevanje svoje karierne poti v privatnem sektorju. Svet, posebej pa Evropa, se trenutno sooča z zahtevnim problemom prehoda na zelene vire energije, kar pa za naš laboratorij predstavlja unikatno priložnost. Velika potreba po raziskavah na tem področju namreč pomeni tudi znatno in stabilno financiranje preko Evropskih projektov. Če vas zanima razvoj modelov sodobnih energetskih sistemov pri prehodu na razpršene obnovljive energetske vire v povezavi s sodobnimi tehnologijami proizvodnje, hrambe in uporabe širokega spektra energijskih vektorjev, vas vabimo, da se nam pridružite v mladi interdisciplinarni ekipi.

Delo obsega:

 • razvoj simulacijskih modelov degradacije vodikovih gorivnih celic,
 • vodenje posameznih nalog mednarodnih projektov,
 • sodelovanje na mednarodnih sestankih v sklopu projektov.

Naša pričakovanja:

 • zaključena vsaj VI. stopnja tehničnega ali naravoslovnega študija,
 • razumevanje osnovne logike programiranja,
 • dobre komunikacijske sposobnosti v angleškem jeziku.

Nudimo:

 • delo v mednarodno priznanem laboratoriju v mladi prodorni ekipi,
 • sodelovanje z industrijskimi partnerji v mednarodnem okolju,
 • možnost akademskega razvoja,
 • sodelovanje pri prehodu družbe na obnovljive vire energije,
 • možnost dodatnega honorarnega dela in nadobremenitev,
 • fleksibilen urnik in možnost dela od doma v usklajenem obsegu.

Zainteresirani kandidati prosim pošljite svoj CV prof. dr. Tomažu Katrašniku na tomaz.katrasnik@fs.uni-lj.si, v kolikor pa bi radi več informacij, nas lahko obiščete na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani - soba 311 ali pa pokličete na +386 1 4771 728.


Za vsebino oglasa, nadaljnji proces izbire kandidata in obliko medsebojnega sodelovanja med kandidatom in delodajalcem odgovarja delodajalec. Več informacij je na voljo tu.