N1-0238 Raziskave kozmične zore z James Webb vesoljskim teleskopom

FMF_ARRS

Raziskovalni projekt (so)financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

Članica UL: Fakulteta za matematiko in fiziko

Šifra projekta: N1-0238

Naziv projekta: Raziskave kozmične zore z James Webb vesoljskim teleskopom

Obdobje: 1. 1. 2022 - 31. 12. 2024

Letni obseg: 3,9 FTE cenovna kategorija: B

Vodja: Maruša Bradač

Veda: Naravoslovje

Sodelujoče RO, sestava projektne skupine in bibliografske reference

Vsebinski opis projekta:

Kozmološki "temni vek", čas, ko je bilo vesolje napolnjeno z nevtralnim vodikom, ki je bil neprozoren za ultravijolično svetlobo, naj bi se končal približno 500 milijonov let po Velikem poku z obdobjem kozmične zore. Takrat so prvi svetlobni viri proizvedli dovolj energičnih fotonov za ionizacijo nevtralnega vodika. Ta faza se imenuje tudi doba reionizacije in je tudi doba nastanka prvih galaksij. Vendar je to eno najmanj raziskanih obdobij v razvoju vesolja. Kdaj se je začelo / končalo? Je bil proces neenakomeren?

Za odgovor na ta vprašanja bodo v tem projektu uporabljena opazovanja največjega števila najmočnejših naravnih povečevalnih stekel (jate galaksij, ki z gravitacijskim lečenjem omogočajo ojačitev signala). Te bomo opazovali z vesoljskim teleskopom James Webb (JWST), takoj po njegovi izstrelitvi. V primerjavi z vsemi prejšnjimi zmogljivostmi so zmogljivosti JWST brez primere. Njegovi instrumenti bodo zagotavljali podatke, ki presegajo tiste, ki jih je videl kateri koli astronom.

Ta projekt bo dokončno dal odgovore o časovnici reionizacije. Program bo nedvomno odkril tudi številna vznemirljiva odkritja, ki jih prinese vsak nov teleskop, in bo omogočil prvi pogled na podrobnosti kozmične zore.