Domov > Obvestila > Javno predavanje prof. dr. Andreja Bauerja

Javno predavanje prof. dr. Andreja Bauerja

Datum objave: 5. 11. 2014
Vir: Matematično predavanje
V torek, 11. novembra 2014, ob 12. uri v predavalnici 2.01, Jadranska 21

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani obvešča, da bo imel dr. Andrej BAUER ob izvolitvi v naziv rednega profesorja javno predavanje z naslovom »Matematični relativizem«.

Predavanje bo v torek, 11. novembra 2014, ob 12. uri v predavalnici 2.01, Jadranska 21, Ljubljana.

Povzetek: Obstaja več vrst matematike, ki se med seboj razlikujejo v logičnih temeljih, na katerih so zgrajene. Tako je matematika 20. stoletja zgrajena na klasični logiki in teoriji množic, obstaja pa tudi konstruktivna matematika, ki za svoje temelje vzame intuicionistično (neklasično) logiko.

Hegemonija v matematiki 20. stoletja je z enovitim matematičnih jezikom in povezovanjem različnih vej matematike omogočila nesluten napredek, zato njene uporabnosti ne gre zanikati. A vendar neizbežno ostaja dejstvo, da lahko matematiko zgradimo na različne načine. Še več, matematični svetovi niso umetni konstrukti, ampak rezultat naravnega matematičnega napredka. Tako smo soočeni s pluralizmom matematičnih svetov.

Če ne poskušamo zanikati in ignorirati mnogoterosti matematike, se sama po sebi postavljajo vprašanja podobna tistim, s katerimi so se pred časom srečali fiziki, a tokrat na stopnji logike in temeljev matematike. Če ne obstaja absolutni ali priviligirani matematični svet, kakšen status ima matematična resnica? Kaj različne matematične svetove med seboj povezuje in kako jih primerjamo? In nazadnje, ali ima matematik pri vsakdanjem delu kakšno matematično korist od vsega tega, iskreno povedano precej filozofskega, razmišljanja?

Vljudno vabljeni!