Dan števila pi

Datum objave: 6. 3. 2019
Splošno obvestilo
14. marca ob 12:00 na dvorišču FMF

V luči 100. obletnice Univerze v Ljubljani in Fakultete za matematiko in fiziko bo letošnje tekmovanje v recitiranju števila π prav posebno, saj najboljše tekmovalce čakajo privlačne denarne nagrade. Vabimo torej vse študente, dijake in ostale navdušence, da se nam pridružijo v četrtek, 14. 3. 2019, ob 13h na parkirišču Fakultete za matematiko in fiziko (Jadranska 19, Ljubljana) in se potegujejo za sledeče nagrade:

  1. mesto: 314 EUR
  2. mesto: 159 EUR
  3. mesto: 65 EUR

Poskrbljeno bo tudi za manjše tolažilne nagrade.


Da pa okroglo obletnico še bolje proslavimo, bomo organizirali tudi tekmovanje za najboljšo sladko pito, z nagradami za najboljše tri:

  1. mesto: 60 EUR
  2. mesto: 30 EUR
  3. mesto: 20 EUR

Tekmovanje bo ocenjevala nestrokovna žirija po kriteriju okusa, izgleda in splošnega vtisa. Predstavitev pit in ocenjevanje bo potekalo pred začetkom tekmovanja v recitiranju, predvidoma ob 12h, prav tako na parkirišču Fakultete za matematiko in fiziko. Po koncu tekmovanja bodo pite na voljo za pokušino.


Hvala našemu sponzorju, Zavodu Margarete Schwarzwald in predstavi Naj gre vse v π (avtor Nik Škrlec), ki je omogočil letošnje bogate nagrade! Vse vrednosti nagrad so bruto.


Na obe tekmovanji se je potrebno prijaviti preko obrazca, saj bomo tako lažje načrtovali trajanje prireditve: tekmovanje v recitiranju, tekmovanje za najboljšo sladko pito. Prijave bodo odprte do vključno 11. marca.


Literatura, kot jo bodo imeli sodniki, je na voljo tukaj: https://svet.fmf.si/dokumenti/pi_recitacija.pdf. Če se tekmovalec zmoti, ima možnost napako popraviti - to mora storiti, še preden nadaljuje recitiranje. V nasprotnem primeru komisija prekine recitacijo. Natančnejša pravila so na voljo tukaj: https://svet.fmf.si/dokumenti/pi_pravila.pdf.


In kaj sploh je število π? Število π je pomembna matematična konstanta, ki predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom. To razmerje je za vsak krog enako in ga ni možno zapisati s končnim ali periodično ponavljajočim zaporedjem decimalk, zato π spada med iracionalna števila. Za samo računanje je dovolj prvih nekaj decimalk, vendar so decimalke zaradi svoje neponavljajoče narave zanimiv izziv za urjenje spomina.


Več o dogodku lahko najdete tudi na Facebooku: https://www.facebook.com/events/308067526565013/.


Študentski svet FMF