Univerzitetni programerski maraton 2021

Datum objave: 4. 4. 2021
Obvestilo sodelavcem in vsem študentom FMF
Nova sezona se začenja 15. aprila.

Univerzitetni programski maraton je slovensko študentsko tekmovanje v programiranju (UPM 2021, http://upm.si/), na njegov odprti del pa se lahko prijavijo tudi ne-študentske ekipe. Sestavljeno je iz treh tekmovalnih kol (15. aprila in 6. maja ter jeseni 7. oktobra) in finala. Slednje bo letos (če bo možno) 16. oktobra v Kopru. Pri programiranju je poudarek na algoritmih ter ne toliko na samih tehnikah programiranja. Na finalu dobimo državnega prvaka in prvake posameznih univerz. Študenti FMF so tradicionalno med boljšimi ekipami, končna uvrstitev na tekmovanju pa prinaša tudi točke za Zoisovo štipendijo.

Na tekmovanju sodelujejo ekipe s po največ tremi študenti, ki rešujejo na računalniku zadane naloge. Letos bodo na voljo jeziki C, C++, Pascal, Python 2, Python 3, Java, C#. Naloge z zadnjih desetih let tekmovanj so na voljo na https://putka-upm.acm.si/tasks/. V omejenem času (4 do 6 ur, odvisno od nivoja tekmovanja) morajo ekipe rešiti in sprogramirati rešitve čim večih nalog. Pravila tekmovanja so takšna, da štejejo samo v celoti rešene naloge in šele nato hitrost reševanja.

Svojo ekipo lahko prijavite na https://putka-upm.acm.si/upm/register_team/. Veseli bomo vseh prijav, tako študentskih kot ne-študentskih, tudi če se ne potegujete za najvišja mesta, saj je reševanje problemov v ekipi zabavna in zanimiva izkušnja.

Vsaj prvo in drugo kolo bosta izvedena prek spleta, o izvebi naslednjih kol pa boste obvešeni naknadno. Izredne okoliščine prinesejo tudi nekatere spremembe pravil. Člani ekipe niste omejeni na reševanje nalog z enim računalnikom, temveč jih lahko rešujete vzporedno vsak na svojem. Med tekmovanjem je še vedno dovoljena komunikacija samo med člani iste ekipe. Glede načina komunikacije znotraj ekipe se organizirate sami. Dovoljena je uporaba poljubnih virov (tudi spletnih), pri tem pa ne smete uporabljati tuje izvorne kode -- vsa oddana koda mora biti vaša.

UPM poleg tega, da je nacionalno tekmovanje, predstavlja tudi kvalifikacijsko tekmovanje za uvrstitev na ACM (http://www.acm.org) svetovno tekmovanje ICPC (http://icpc.baylor.edu). Slednje poteka v dveh etapah: regionalno tekmovanje in svetovni finale. Slovenija je razvrščena v srednje-evropsko regijo in letošnje srednje-evropsko tekmovanje bo v (najverjetneje) Pragi, naslednja tri leta pa v Ljubljani.

Priponke